Filmele "Crulic" şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", la Festivalul de Film de la Istanbul

Peliculele româneşti "Crulic - Drumul spre dincolo" şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" au fost selecţionate în programul Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul, care se desfăşoară între 31 martie şi 15 aprilie, informează site-ul oficial al evenimentului.

186 afișări
Imaginea articolului Filmele "Crulic" şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", la Festivalul de Film de la Istanbul

Filmele "Crulic" şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", la Festivalul de Film de la Istanbul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentarul animat "Crulic - Drumul spre dincolo", regizat de Anca Damian, va fi proiectat în secţiunea "Human Rights in Cinema Competition".

Film Award of the Council of Europe (FACE), acordat în colaborare cu Consiliul Europei şi Eurimages, va fi decernat unui film din această secţiune, care contribuie la creşterea nivelului de conştientizare a publicului privind unele chestiuni care ţin de drepturile omului, creând premisele pentru o mai bună înţelegere a acestora.

Preşedintele juriului acestei secţiuni va fi Juanita Wilson, care a câştigat FACE în 2011, cu filmul ei intitulat "As If I'm Not There".

Filmul "Crulic" spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea provocată de greva foamei.

"Crulic - drumul spre dincolo" este narat de Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu.

Scris, regizat şi produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o producţie Aparte Film, coprodus de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Cofinanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR şi al Fundaţiei Soros România, "Crulic - Drumul spre dincolo" este distribuit în cinematografele româneşti de Independenţa Film.

La Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul va fi prezentat şi lungmetrajul "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", regizat de Adrian Sitaru, ce va fi proiectat în secţiunea "Young Masters".

"Din dragoste cu cele mai bune intenţii" spune povestea lui Alex (Bogdan Dumitrache), un personaj destul de nevrotic. După ce mama lui (Nataşa Raab) este internată în spital în urma unui accident vascular cerebral, viaţa lui Alex iese de pe făgaşul normal. La spital, Alex se găseşte prins într-un spectacol burlesc plin de personaje neaşteptate şi evenimente surprinzătoare. Încercând să gestioneze situaţia ţinând cont de sfaturile tuturor celor din jurul lui, el îşi imaginează noi scenarii în care mama lui ar putea fi rănită. În timp ce aceasta pare să se simtă bine, Alex face o serie de greşeli şi totul din dragoste, cu cele mai bune intenţii.

Bogdan Dumitrache interpretează rolul principal alături de Nataşa Raab, Marian Râlea şi Alina Grigore.

Filmul este realizat în asociere cu Movie Partners in Motion, cu sprijinul Eurimages, CNC, TVR, Zenith Media, Vision Team, Saint Audio Studio, Teleclub, Cityplex, See Cinema Network, Centrul Cultural Maghiar, Furniture Design, cu participarea HBO România.

Totodată, regizorul român Corneliu Porumboiu face parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul, ce va fi prezidat de regizorul turc Nuri Bilge Ceylan. Alături de Corneliu Porumboiu, din juriu fac parte actorul Hiam Abbas şi regizorul Brillante Mendoza.

Corneliu Porumboiu va susţine cu ocazia prezenţei sale la Istanbul şi un masterclass, pe 9 aprilie, la Centrul de Film Mithat Alam de la Universitatea Boğaziçi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici