FOCUS: Volume de Herta Muller, Ion Iliescu şi Gabriel Liiceanu, la ediţia de anul acesta a Bookfest

"Leagănul respiraţiei", de Herta Muller, şi "După 20 de ani.1989", de Ion Iliescu, se numără printre volumele care vor fi lansate la cea de-a cincea ediţie a Târgului de Carte Bookfest, care se desfăşoară între 9 şi 13 iunie, la Romexpo, în Bucureşti.

90 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Volume de Herta Muller, Ion Iliescu şi Gabriel Liiceanu, la ediţia de anul acesta a Bookfest

FOCUS: Volume de Herta Muller, Ion Iliescu şi Gabriel Liiceanu, la ediţia de anul acesta a Bookfest (Imagine: Bogdan Dănescu/Mediafax Foto)

Volumul laureatei premiului Nobel pentru literatură pe 2009 va fi lansat pe 12 iunie, la ora 16.30, şi va fi prezentat de Mircea Cărtărescu, Simona Kessler, Alexandru Al. Sahighian, Rodica Binder şi Denisa Comănescu. La sfârşitul lunii septembrie, Herta Muller va veni la Bucureşti, unde va fi protagonista unei serii de evenimente speciale organizate de editura Humanitas.

Un alt eveniment editorial este lansarea volumului "După 20 de ani. 1989", de Ion Iliescu, la editura Semne. Fostul preşedinte va acorda autografe, la eveniment, joi.

Cea de-a V-a ediţie Bookfest numără peste 100 de lansări, concerte, un spaţiu dedicat copiilor şi un întreg pavilion pentru evenimentele legate de prezenţa în premieră a unei ţări invitate - Spania. Ediţia de anul acesta a târgului are loc în pavilioanele 13-17 ale Romexpo, pe o suprafaţă de circa 14.000 de mp, la fel ca şi în 2009. Intrarea la târg este liberă.

Gabriela Adameşteanu îşi lansează la Bookfest, sâmbătă, la standul Polirom, noul său roman, "Provizorat" - o împletire de poveşti şi istorii personale şi un portret al României secolului al XX-lea. De asemenea, scriitoarea va participa, joi, la masa rotundă intitulată "Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române", alături de Cecilia Ştefănescu şi de o parte din invitatele din Spania - Carme Riera, Rosa Montero şi Milagros Frías.

Printre evenimentele editurii Cartea Românească de la Bookfest se numără lansarea romanului "Ana Maria şi îngerii", de Radu Aldulescu, inspirat dintr-o poveste de viaţă reală, şi "Gluma rusească", de Dragoş Ghiţulete.

Mircea Cărtărescu este aşteptat, sâmbătă, la standul Humanitas, pentru a-şi lansa volumul de proză "Frumoasele străine", dar şi pe cel de versuri intitulat "Nimic" - un neaşteptat text "de sertar", recuperat de poet după mulţi ani dedicaţi prozei. Cărtărescu va face, însă, şi un adevărat tur de forţă prezentând volumele Monicăi Pillat şi ale lui Dinu Pillat, antologia unui poet străin favorit - Allen Ginsberg -, precum şi titluri ale altor autori români care s-au aplecat asupra cercetării literare, istorice sau spirituale. Cărtărescu va mai participa, pe 13 iunie, la masa rotundă "Pentru cine scriem? Cine ne citeşte?", alături de compatrioţii Ana Blandiana, Ana Maria Sandu şi Cezar Paul Bădescu şi de invitaţii spanioli Rosa Montero, Milagros Frías şi Ray Loriga.

Printre lansările Humanitas de la Bookfest se mai numără volumele "Generalul Ion Mihai Pacepa. Orizonturi roşii", de Lucia Hossu Longin, şi "Întâlnire cu un necunoscut", de Gabriel Liiceanu.

Anul acesta, editura Curtea Veche aduce invitaţi speciali la târg: Péter Esterházy, Morten Hansen, Ray Loriga, Najat El Hachmi şi Petru Popescu. Printre volumele care vor fi lansate la editură se numără "La început, eram încă un om normal - Iolanda Malamen în dialog cyberspaţial cu Péter Esterházy", "Fata din Nazaret", de Petru Popescu, şi "Căzuţi din cer", de Ray Loriga.

Şi vedetele de televiziune îşi vor lansa cărţi, la Bookfest: Dan Negru lansează "Amintiri în ALB şi Negru", sâmbătă, la pavilionul Corint, iar Oreste Teodorescu lansează cartea "Codul lui Oreste", la Rao, joi.

Ediţia de anul acesta a Bookfest găzduieşte şi tradiţionala gală de decernare a premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.

Spania este ţara invitată a celei de-a V-a ediţii Bookfest. Conform organizatorilor, Asociaţia Editorilor din România (AER), "acest demers reprezintă începutul unei tradiţii de prezenţă internaţională prin care se doreşte aducerea în atenţia cititorilor a culturii altor ţări şi punerea lor în valoare. Importanţa operelor literare şi artistice, numeroasele traduceri ale autorilor spanioli, clasici şi contemporani, publicate în România, dar şi ale autorilor români publicate tot mai mult în spaniolă sunt principalele argumente ale invitării Spaniei la această ediţie".

Autorii spanioli invitaţi la Bookfest sunt, pe lângă Ray Loriga, Angelica Liddell, Carme Rier, Lorenzo Silva, Paula Izquierdo, Rosa Montero, José Ramón Fernández, Milagros Frías, alături de traducătorii Joaquin Garrigos şi Cătălina Iliescu Gheorghiu.

Copiii sunt atraşi la această ediţie Bookfest prin prezenţa Clubului Şoriceilor de Bibliotecă - spaţiu de lectură, joc şi creativitate, cu un bogat program de evenimente: lectură în bibliotecă şi pe scenă, ateliere de desen şi de creativitate, teatru pentru copii, jocuri educative pe calculator, lecţii de circulaţie rutieră, conferinţe, expoziţii de ilustraţie şi de fotografie, concursuri etc. De asemenea, în Pavilionul 13, dedicat Spaniei la Bookfest 2010, actorul Marian Râlea va interpreta pentru copii poveşti şi basme spaniole.

Vizitatorii Bookfest pot dona cărţi care vor fi distribuite unor comunităţi româneşti din Serbia şi Bulgaria şi unor centre de plasament din judeţul Ilfov, de către Biblioteca "Ion Creangă" şi Asociaţia Philos a studenţilor Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti.

Subiecte legate de piaţa de carte, precum cărţile electronice, cărţile distribuite cu ziare, ilustraţia de carte, bibliotecile sau producţiile de criză, vor fi abordate în cadrul unor colocvii organizate de Federaţia Editorilor din România la Bookfest.

Printre evenimentele Bookfest 2010 se numără şi concertele pe care le vor susţine la salonul de carte artiştii Ada Milea, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Maria Răducanu împreună cu invitaţii ei - Krister Jonsson (chitară electrică), Toma Dimitriu (pian electric) şi Pedro Negrescu (contrabas).

De asemenea, José Luis Montón - chitară şi Odei Lisazo - percuţie, doi dintre membrii grupului Suite Hispania, vor oferi un recital de flamenco în prima zi de Bookfest, miercuri seară, pe scena Pavilionului 13. Întregul grup Suite Hispania va susţine un concert la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra, pe 12 iunie.

Păstrând tradiţia, pe lângă manifestările dedicate evenimentelor editoriale, Bookfest va găzdui şi proiecţii de film, "TIFF la Bookfest" continuând şi în acest an.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2010 este organizat de Asociaţia Editorilor din România (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor Culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al Ministerului Afacerilor Externe şi Primăriei Municipiului Bucureşti.

(Material realizat de Oana Ghiţă, Laura Mitran, life@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici