Fost procuror general american: În SUA n-am condamnat presa nici când a dezvăluit informaţii secrete

Fostul procuror general al SUA din perioada 2000-2004 John Ashcroft, care a coordonat ancheta privind atentatul de la World Trade Center din 2001, a declarat, vineri, la Oradea, că, în calitate de oficial american, a criticat, dar nu a sancţionat presa nici atunci când a publicat informaţii secrete.

91 afișări
Imaginea articolului Fost procuror general american: În SUA n-am condamnat presa nici când a dezvăluit informaţii secrete

Fost procuror general american: În SUA n-am condamnat presa nici când a dezvăluit informaţii secrete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

John Ashcroft, în prezent profesor de Drept şi consultant al Guvernului SUA pe probleme de securitate naţională, a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, cum comentează decizia CSAT de a include campaniile de presă între vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale.

"În SUA, au fost împrejurări când presa a fost criticată pentru diferite atitudini faţă de siguranţa naţională, mai exact atunci când a publicat informaţii secrete privind sistemul de apărare. Uneori presa primeşte date despre informaţii secrete şi le deconspiră, ceea ce poate fi de un real folos pentru terorişti. Acest fapt poate fi o sursă de tensiune între presă şi autorităţi şi am fost critici faţă de asemenea fapte, dar n-am condamnat şi n-am sancţionat asemenea deconspirări", a răspuns Ashcroft.

Fostul oficial american a susţinut, vineri, o conferinţă publică la Universitatea din Oradea, pe tema colaborării internaţionale pentru prevenirea terorismului şi asigurarea libertăţilor şi a drepturilor cetăţeneşti, la care au participat reprezentanţi ai unor instituţii cu atribuţii în ordinea şi siguranţa publică, magistraţi şi şefi ai serviciilor juridice din mai multe instituţii ale administraţiei publice locale.

John Ashcroft a declarat presei, înainte de prelegere, că scopul vizitei sale este "întărirea colaborării internaţionale în domeniul apărării împotriva terorismului" şi a precizat că, din acelaşi motiv, va vizita Centrul NATO de la Oradea.

"Sunt ţări în Europa care au mai multă experienţă decât SUA în apărarea contra fenomenului terorist şi a drepturilor cetăţenilor. Sistemul american de apărare se baza, până nu demult, până la atentatele din 11 septembrie 2001, pe acuzarea teroriştilor şi sancţionarea lor. Acum, însă, dat fiind progresul tehnologiilor şi faptul că ele pot fi în mâna unor grupuri restrânse care pot distruge mase întregi de oameni, pedepsirea teroriştilor tinde să devină o idee goală, mai ales că ei înşişi sunt dispuşi să moară în atentatele pe care le organizează. Prioritară a devenit, în acest context, prevenirea actelor teroriste, iar informaţia este cel mai bun prieten al prevenţiei", a spus John Ashcroft.

John Ashcroft a condus Procuratura Generală a SUA, Ministerul Justiţiei şi FBI între anii 2000-2004.

El se află la Oradea într-o vizită de două zile, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, care şi-a făcut studiile în SUA şi care este prieten cu fostul oficial american de mai mulţi ani.

John Ashcroft este însoţit de Paul Spinden, judecător al Curţii de Apel din Missouri şi profesor de drept la Liberty University School of Law, din Lynchburg, Virginia.

Centrul de Excelenţă HUMINT (Human Intelligence) al NATO de la Oradea, specializat în culegerea şi prelucrarea de informaţii, funcţionează din luna martie, fiind deservit de experţi din armatele României, SUA, Greciei, Ungariei, Slovaciei, Sloveniei şi Turciei şi subordonându-se direct Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare (SACT) cu sediul în Norfolk, Virginia.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată recent în CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici