Fotografa americană Annie Leibovitz, laureata premiului "Prinţul Asturiei" pentru Comunicare pe 2013

Fotografa americană Annie Leibovitz, celebră pentru portretele realizate unor personalităţi din muzică, artă şi politică, a fost distinsă miercuri cu premiul "Prinţul Asturiei" pe 2013 la categoria Comunicare şi umanitate.

170 afișări
Imaginea articolului Fotografa americană Annie Leibovitz, laureata premiului "Prinţul Asturiei" pentru Comunicare pe 2013

Annie Leibovitz (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Annie Leibovitz a fost preferată de juriul care acordă aceste premii jurnalistei Christiane Amanpour, prezentatoare şi reporter special al posturilor de televiziune americane CNN şi ABC News, şi agenţiei fotografice Magnum, înfiinţată în anii 1940 de Robert Capa.

"Fotografia este o modalitate de a spune poveşti", spunea Annie Leibovitz în 2009, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo. Annie Leibovitz, considerată unul dintre cei mai talentaţi fotografi din generaţia actuală, este cunoscută în special pentru portretele făcute unor artişti şi politicieni precum Richard Nixon, John Lennon, Andy Warhol, Mihail Gorbaciov şi soţii Obama.

În vârstă de 63 de ani, originară din statul american Connecticut, Annie Leibovitz şi-a început cariera în 1970, lucrând pentru revista Rolling Stone, unde s-a afirmat publicând pe copertă fotografiile unor persoane celebre.

În 2012, acest premiu a fost atribuit japonezului Shigeru Miyamoto, creatorul jocului Mario Bros., considerat "părintele jocurilor video moderne".

Fundaţia "Prinţul Asturiei", prezidată de prinţul moştenitor Felipe al Spaniei, decernează anual, începând din 1981, opt premii - "Comunicare şi umanitate", "Cercetări ştiinţifice şi tehnice", "Ştiinţe sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internaţională", "Sport" şi "Concordia" -, fiecare în valoare de 50.000 de euro, alături de câte o sculptură a artistului catalan Joan Miro.

În acest an, au fost deja acordate premiul "Prinţul Asturiei" pentru Arte, care a revenit cineastului austriac Michael Haneke, şi cel pentru Ştiinţe Sociale, care a revenit sociologului olandez Saskia Sassen.

Aceste premii sunt înmânate oficial printr-o ceremonie organizată în luna octombrie în oraşul spaniol Oviedo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici