GALERIE FOTO Primul spital militar din România, din Alba Iulia, a fost transformat în primul muzeu de artă religioasă

Primul spital militar din România a fost transformat în muzeu de artă religioasă, iar acesta va găzdui peste 5.000 de obiecte de patrimoniu, ateliere de pictură şi tipografie. Oaspeţii vor putea vizita muzeul doar din toamnă, deşi lucrarea a fost deja finalizată.

249 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Primul spital militar din România, din Alba Iulia, a fost transformat în primul muzeu de artă religioasă

GALERIE FOTO Primul spital militar din România, din Alba Iulia, a fost transformat în primul muzeu de artă religioasă

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Muzeul de artă religioasă a fost finalizat, dar şi îşi va deschide porţile pentru public în toamnă deoarece, conform normelor în vigoare, obiectele proaspăt restaurate pot fi găzduite de un spaţiu nou creat doar după şase luni, pentru a nu fi afectate de umiditate.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat presei, vineri, că acesta este primul muzeu de artă religioasă din România, care valorifică cea mai importantă colecţie de artă religioasă din Transilvania, patrimoniul fiind format din piese de tezaur, icoane şi cărţi vechi. Clădirea în care este amenajat muzeul a fost, pe vremuri, primul spital militar din România.

„Această clădire valorifică un patrimoniu deosebit. Va fi primul muzeu al artei religioase din România. Piesele care vor fi expuse sunt piese de tezaur, conform legii, piesele de tezaur sunt de importanţă deosebită pentru istoria umanităţii. Totodată, muzeul valorifică şi clădirea unui spital militar din perioada secolului al XVIII-lea. Nu este un spital oarecare, este primul spital militar din România. În urma cercetărilor arheologice prilejuite de noul muzeu am descoperit o clădire din perioada Principatului, atunci când de la Alba Iulia se dădea tonul politicii din această zonă a Europei”, a spus Gabriel Rustoiu.

Patrimoniul muzeului este format din colecţia Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi a Muzeului Naţional al Unirii. Astfel, vor fi aduse cărţi religioase din secolele XVI-XVIII, icoane pe lemn şi sticlă şi diverse piese de cult.

Totodată, muzeul va oferi vizitatorilor un pachet de servicii culturale care va cuprinde ateliere de creaţie.

Elevii vor putea învăţa cum se pictează icoanele pe sticlă şi pe hârtie, organizatorii atelierelor urmând să pună la dispoziţia participanţilor materialele şi know-how-ul necesar, pentru ca, la final, aceştia să plece acasă cu o icoană realizată în întregime de mâinile lor.

Vizitatorii vor afla cum a luat naştere icoana pe lemn, precum şi însemnătatea icoanei în general, prin intermediul unui film care prezintă etapele de realizare, folosind ca model icoana făcătoare de minuni de la Nicula.

Atelierul tipografic va ofero vizitatorilor posibilitatea de a descoperi povestea scrisului, precum şi lucruri inedite despre tiparul manual. Publicul va putea beneficia direct de experienţa redactării şi imprimării unor texte demonstrative, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII.

Paginile imprimate în acest atelier se vor particulariza prin faptul că fiecare literă va fi culeasă şi aşezată manual, iar imprimarea, pe hârtie confecţionată de asemenea manual, se va realiza cu o presă primitivă, după prealabila îmbibare a matriţei cu cerneală tipografică.

Valoarea totală a proiectului este de peste 9,7 milioane de lei, din care peste 8,5 milioane de lei valoare nerambursabilă.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici