George Ivaşcu, despre monumentele de la Alba Iulia şi Arad: Fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a declarat, vineri, că pentru monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia nu există un contract semnat cu Mihai Buculei, iar că pentru monumentul din Arad nu există un acord privind amplasarea acestuia, el afirmând că ”fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal”.

333 afișări
Imaginea articolului George Ivaşcu, despre monumentele de la Alba Iulia şi Arad: Fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal

George Ivaşcu, despre monumentele de la Alba Iulia şi Arad: Fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal

”Am prezentat în cadrul comitetului interministerial şi situaţia monumentelor Unirii din Arad şi Alba Iulia. (...) În ceea ce priveşte monumentul de la Alba Iulia am aflat şi eu că au fost pierdute anumite contracte de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Ei bine, este o informaţie falsă - Ministerul Culturii nu a pierdut niciun contract pentru că nu se poate pierde ceva ce nu a existat. A existat doar o înţelegere comună în 1993 între Ministerul Culturii, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriale şi autorităţile locale din Alba Iulia. În baza acestei înţelegeri, Inspectoratul de Cultură din Alba Iulia a organizat un concurs de idei, câştigător fiind Mihai Buculei, cu tema Monumentul Unirii pentru aniversarea a 75 de ani de la Unire. Deşi de-a lungul timpului au fost eliberate avize de amplasare din partea mai multor instituţii ale statului, comisii de specialitate la nivel local şi central, în acest moment nu avem dovada certă că proiectul desemnat câştigător în 1993 este acelaşi proiect cu cel avizat, neexistând niciun contract semnat între părţi”, a declarat ministrul Culturii, George Ivaşcu.

El a mai spus că a discutat cu artistul Mihai Buculei, dar şi cu responsabilii din Ministerul Culturii.

”În acest moment, în consecinţă, există o comisie pentru analiza documentaţiei aferente realizării şi finalizării Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum şi pentru negocierea clauzelor contractuale. Există o lege în vigoare care condiţionează construcţia acestui monument de existenţa unui contract”, a adăugat Ivaşcu.

George Ivaşcu a evitat să afirme că monumentul de la Alba Iulia va fi realizat pe data de 1 decembrie 1918.

”Sunt convins că primarul Hava (MIrcea Hava - n.r.), cu care m-am întâlnit personal, ca şi mine, dorim să deblocăm acest lucru. Vom mai avea o discuţie cu sculptorul Mihai Buculei în speranţa că şi el va fi alături de noi în a grăbi acest ritm de realiza acel monument în Alba Iulia”, a spus ministrul Culturii.

Referindu-se la monumentul Marii Uniri din Arad, el a spus că există fizic şi este depozitat în custodia autorului.

”Monumentul a fost plătit de Ministerul Culturii în anul 2010, artistul având obligaţia să îl amplaseze, conform unei hotărâri judecătoreşti. De ce nu a fost amplasat? Pentru că autorităţile locale şi artistul nu au ajuns la un acord asupra amplasamentului. Pe locul stabilit iniţial printr-o hotărâre de consiliu se află o altă lucrare. În data de 27 februarie al acestui an Ministerul Culturii a trimis o echipă de specialişti la Arad. s-a ajuns la concluzia că amplasarea nu se mai poate face pe amplasamentul iniţial şi s-a propus o nouă locaţie, în piaţa Consiliului Judeţean, reluând procedura de autorizare şi validare prin hotărâre de consiliu local. Am toată disponibilitatea şi dorinţa ca România să poată construi monumentele Marii Uniri, dar fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal”, a mai spus ministrul Culturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici