Iaşiul va avea o harta a culturii urbane. Artistul Harcea Pacea, supranumit Bansky de Romania, iţi spune ce vei putea vedea

  • Iaşiul va avea o hartă cu picturile murale, mozaicurile şi sculpturile din oraş
  • În Iaşi sunt peste 30 de picturi murale făcute în ultimii 10 ani
  • Lucrările sunt pictate pe şcoli, blocuri sau case
588 afișări
Imaginea articolului Iaşiul va avea o harta a culturii urbane. Artistul Harcea Pacea, supranumit Bansky de Romania, iţi spune ce vei putea vedea

Iaşul va avea o harta a culturii urbane. Artistul Harcea Pacea, supranumit Bansky de Romania, iţi spune ce vei putea vedea

Ştiu, e posomorâtă vremea şi parcă nu ai chef de nimic. Te înveselesc eu! Îţi aduc multă culoare tocmai de la Iaşi. Pe lângă Teiul lui Eminescu, Palatul Culturii vei putea face şi turism artistic.  Asociaţia Artipic va termina în curând o hartă de regenerare urbană. În traducere, vei şti unde sunt cele mai frumoase picturi murale, mozaicuri şi sculpturi din oraş. Picturile sunt făcute pe şcoli, blocuri sau case în ultimii 10 ani de artişti tineri din Iaşi. Unul dintre ei este Harcea Pacea, supranumit şi Bansky de România. Nu, nu face picturi ilegale, ci doar îşi ascunde identitatea. El îţi spune că se inspiră din povestea locului în care pictează. În ultima lucrare a ilustrat un zimbru. Omagiu adus fostei fabrici de bere din acel cartier.

Harcea Pacea, artist: Încerc să fac să se întâmple lucrurile pe care mi-aş fi dorit să le văd când eram mic.  Erau chestii pe care le vedeam doar la televizor sau mai târziu pe internet.Oraşul, cartierul este ca o fiinţă vie, are propria viaţă.//Încercăm să lăsăm un exemplu de bune practici.

Lucrările nu sunt menite doar să înfrumuseţeze oraşul, ele transmit şi mesaje puternice. Bea Hopes şi Luu sunt două artiste din Iaşi de 21 şi 22 de ani care fac parte din proiect. Semnează  lucrările cu pseudonimele artistice, care la rândul lor transmit un mesaj....de speranţă.

Bea Hopes, artistă: Am copilărit în Dacia, puţin mai încolo, printre blocurile gri. Nu am avut acces către artă urbană, lucruri frumoase.Bea este acronimul numelui meu//Hopes a venit din copilărie, eram hopefull. Speram la un viitor mai bun, să arăt ceva comunităţii, că pot face ceva diferit.

DoodlewithLuu , artistă: Tema a fost păcurari. vine de la păcură, care era vândută de romi. Mi-am făcut un autoportret şi eu fac parte dintr-o clasă socială defavorizată, am o dizabilitate. Am vrut să arăt că poţi să o faci, chiar dacă esti dintr-o clasă defavorizată.

Ana-Maria Rus, editor corespondent Aleph News: Sunt peste 30 de picturi murale trecute pe hartă. Dacă vrei să iei şi pulsul oraşului le poţi vedea de pe bicicletă. Cert este că va trebui să aloci o zi întreagă pentru a parcurge tot traseul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici