IPS Bartolomeu: Expresia "trecerea în nefiinţă" folosită de jurnalişti - sechelă a limbajului comunist

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, le-a atras atenţia jurnaliştilor că folosesc expresia "a trecut în nefiinţă", care este "o sechelă a limbajului de lemn al erei ateo-comuniste", fiind, în plus, şi "o impietate faţă de limba română".

354 afişări

Imaginea articolului IPS Bartolomeu: Expresia "trecerea în nefiinţă" folosită de jurnalişti - sechelă a limbajului comunist

IPS Bartolomeu: Expresia "trecerea în nefiinţă" folosită de jurnalişti - sechelă a limbajului comunist (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

În mesajul adresat credincioşilor cu ocazia sărbătorilor dePaşte, transmis, miercuri, de la reşedinţa mitropolitană dinCluj-Napoca, IPS Bartolomeu a spus că a decis să ridice aceastăproblemă după ce a văzut la televizor o relatare despre "trecereaîn nefiinţă" a Sfântului Sergiu, patron al creştinismuluirusesc.

"Prin postul nostru naţional de televiziune mi-a fost dat să audcă s-au împlinit atâtea secole şi atâţia ani de la«trecerea în nefiinţă» a Sfântului Sergiu, patronal creştinismului rusesc. E prea mult!", a arătat IPSBartolomeu.

Acesta a precizat că este "contrariat" de uşurinţa cu care "uniiconfraţi din mass-media, adică din presă, radio şi televiziune,încă mai păstrează una din sechelele limbajului de lemn alerei ateo-comuniste".

"Aproape zilnic ni se transmite o ştire sau un comentariu despremoartea cuiva. Pentru a spune că cineva a murit, limbaromână posedă o foarte bogată gamă de expresii echivalente şinuanţate, precum «a decedat», «s-a săvârşit», «a încetatdin viaţă», «s-a petrecut», «s-a stins», «ne-a părăsit», «a plecatdintre noi», «a pornit pe ultimul drum», «a închis ochii», «şi-aplecat pleoapele», «şi-a dat sufletul», «şi-a dat duhul», «şi-a datultima suflare», «a trecut la cele veşnice», «s-a mutat la Domnul»,«a fost chemat de Dumnezeu» şi încă multe altele, în toatăliteratura, în tot graiul şi la îndemâna oricui. Ei bine, în ciudaacestei bogăţii de limbă română, încă mai citim sau auzim, destulde des, că cineva «a trecut în nefiinţă»", a spus mitropolitulClujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Potrivit acestuia, dacă "trecerea în nefiinţă" s-ar referi la unom care nu a crezut în Dumnezeu, nici în suflet şi nici în viaţaviitoare, "încă am mai înţelege solidaritatea redactorului cumortul de a cărui existenţă s-a ales praful".

"Dar ca să spui că «a trecut în nefiinţă» un Dosoftei, unVarlaam, un Eminescu, un Brâncoveanu, aceasta e o impietate nunumai asupra celui pomenit, ci şi asupra simţului comun al unuipopor care s-a născut creştin şi care, iată, se încăpăţânează sărămână creştin", a subliniat IPS Bartolomeu.

Acesta a adăugat că expresia "e o impietate şi faţă delimba română", existând "o gravă inadvertenţă gramaticală întreverbul «a trece» şi substantivul «nefiinţă»".

"«A trece» înseamnă mişcarea de tranziţie dintr-un mediu înaltul, de la o stare la alta, de la un mod de existenţă la alt modde existenţă. Or, în cazul de faţă, verbul nu are şi nu poate aveaobiect, de vreme ce nefiinţa e negarea oricărui mediu, a oricăreistări, e negarea oricărui mod de existenţă şi a existenţei însăşi.În nefiinţă nu se poate trece, pentru că nu ai unde, cum şi în ce,ea definindu-se pe sine ca non-existenţă, ca neant. Neantul însă nue ceva în sine, ci un simplu concept cu care se operează înfilosofie, aşa cum în matematici se operează cu numărul negativ.Agramatismul expresiei e pe măsura celui ce a născocit-o", aexplicat mitropolitul.

IPS Bartolomeu a subliniat că, "atunci când Domnul lipseştedintre cei morţi, El trebuie căutat, neapărat, printre ceivii".

"Moartea nu este altceva decât o sincopă existenţială, asemeneaunei pauze într-o partitură muzicală, despre care toată lumea ştiecă face parte din muzica însăşi. Şi dacă Domnul este «pârga celoradormiţi», începutul şi garanţia propriei noastre învieri, e de lasine înţeles că în acelaşi chip trebuie să asimilăm relaţia viaţă -moarte, viaţă în propria noastră existenţă", a adăugat mitropolitulClujului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
IPS BARTOLOMEU ,
MESAJ PAŞTE ,
trecerea in nefiinta
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.