Jean-Luc Godard a confirmat că va absenta de la gala Oscar

Cineastul franco-elveţian Jean-Luc Godard, căruia îi va fi decernat, în luna noiembrie, un Oscar pentru întreaga carieră, a anunţat că nu se va deplasa la Los Angeles pentru a-şi primi statueta, a anunţat, luni, Academia de film americană.

30 afișări
Imaginea articolului Jean-Luc Godard a confirmat că va absenta de la gala Oscar

Jean-Luc Godard a confirmat că va absenta de la gala Oscar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După două luni de schimburi epistolare cordiale cu Tom Sherak, preşedintele Academiei, Jean-Luc Godard ne-a anunţat cu regret că nu va putea asista la gala Governors Awards de pe 13 noiembrie, pentru a-şi primi acea statuetă", se afirmă în comunicatul emis de Academia de film americană, care nu explică însă şi motivele care l-au determinat pe cineast să ia această decizie.

Jean-Luc Godard, în vârstă de 79 de ani, "a mulţumit încă o dată pentru premiu şi le-a adresat urări de bine" "celor trei muschetari", aşa cum le-a spus regizorului Francis Ford Coppola, actorului Eli Wallach şi criticului de cinema Kevin Brownlow.

În seara galei, Academia de film americană va aduce un omagiu cineaştilor premiaţi, difuzând extrase din filmele lor şi declaraţiile unor admiratori - foarte numeroşi la Hollywood.

Statueta va fi expediată la domiciliul din Elveţia al lui Jean-Luc Godard, au precizat reprezentanţii Academiei de film americane.

După ce Academia de film americană a anunţat că Godard va primi premiul Oscar onorific, directorul executiv al instituţiei, Bruce Davis, a declarat pentru publicaţia The Hollywood Reporter că nu s-a putut lua legătura cu regizorul şi că nu se ştie dacă acesta va participa la ceremonie. Tăcerea lui Godard a dat naştere la speculaţii potrivit cărora va refuza premiul, fiind cunoscută aversiunea acestuia faţă de Hollywood.

La începutul lunii septembrie, Jean-Luc Godard a părut interesat de o eventuală călătorie la Los Angeles, declarând că va veni să îşi ridice statueta dacă timpul i-o va permite.

Academia de film americană (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) a decis, anul trecut, să mute ceremonia decernării premiilor Oscar onorifice în cadrul unui banchet separat organizat în noiembrie, pentru a câştiga mai mult timp pentru celelalte trofee din timpul galei Oscarurilor.

De-a lungul timpului, doar câţiva destinatari ai acestor premii nu au venit să ridice celebra statuetă, printre care s-a numărat şi Audrey Hepburn (care a murit în acel an, 1993).

Godard are şi faima de a nu apărea la evenimente formale. În 2007, el ar fi trebuit să fie prezent la ceremonia Academiei de film europene, când i s-a decernat premiul pentru întreaga activitate. În ultimul moment, acesta a decis să stea acasă, motivându-şi absenţa printr-un mesaj bizar.

Godard este cunoscut pentru faptul că mereu a avut o părere proastă despre Statele Unite ale Americii şi Hollywood. Deşi filmul său "Cu sufletul la gură/ A bout de souffle" (1960) a devenit un clasic şi l-a făcut celebru, transformându-l pe regizor într-unul din promotorii Noului val cinematografic francez, Godard a refuzat constant ofertele marilor studiouri şi a făcut aproape toate cele 70 de filme ale sale din bani puţini, în limba sa maternă.

Regizorul franco-elveţian Jean-Luc Godard, unul dintre pionierii Noului val cinematografic francez, apărut la sfârşitul anilor '50 - '60, a fost recompensat, de-a lungul carierei sale, cu numeroase premii, printre care Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, pentru "Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution" (1965), Ursul de Argint, pentru " Une femme est une femme" (1961), un premiu César onorific în 1998, un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de film europene, în 2007.

Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011. Nominalizările la premiile Oscar 2011 vor fi anunţate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici