Klaus Iohannis, la lansarea cărţii sale: Am trecut printr-o campanie brutală. Oamenii au fost partea frumoasă - FOTO

Klaus Iohannis, care şi-a lansat sâmbătă volumul "Primul Pas", despre perioada alegerilor, a declarat că această campanie electorală a fost una brutală, în care i-au fost turnate peste cap "găleţi cu lături", dar a fost şi una energizantă, pentru că peste şase milioane de oameni l-au susţinut.

593 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, la lansarea cărţii sale: Am trecut printr-o campanie brutală. Oamenii au fost partea frumoasă - FOTO

Klaus Iohannis, la lansarea cărţii sale: Am trecut printr-o campanie brutală. Oamenii au fost partea frumoasă (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a lansat, sâmbătă după-amiază, la târgul de carte Bookfest, cel de-al doilea volum, "Primul Pas", care a apărut la editura Curtea Veche şi pe care l-a dedicat "celor peste şase milioane de români care au crezut într-un mod nou de a face politică" şi l-au votat.

În jurul orei 14.00, cu aproximativ o oră înaintea începerii momentului lansării cărţii, standul editurii Curtea Veche a fost înconjurat de sute de persoane care au venit să cumpere volumul şi să ia autografe de la preşedintele României.

Aceştia l-au întâmpinat cu aplauze pe Klaus Iohannis, care a venit însoţit la lansare de soţia sa, Carmen Iohannis, dar şi de mai mulţi consilieri şi susţinători, între care s-au numărat Adrian Cioroianu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Lazăr Comănescu şi scriitorul Iulian Tănase. Acesta din urmă, alături de Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche, a şi vorbit despre volumul lui Klaus Iohannis.

Aşezat pe un postament pentru a fi mai uşor vizibil admiratorilor săi, având-o alături pe Carmen Iohannis, preşedintele s-a adresat oamenilor, mulţumindu-le că au ales să fie prezenţi la lansarea sa de carte şi să nu se ducă "la iarbă verde sau la o plimbare cu prietenii".

Klaus Iohannis a mai spus că volumul "Primul Pas" are o valoare deosebită pentru cei de faţă. "Şi recunosc că pentru mine, care sunt din generaţia care a crescut cu cărţile în mână, are o însemnătate specială. Chiar la începutul campaniei am decis să scriu o carte pe care am considerat-o un instrument foarte potrivit pentru a face cunoscute câteva lucruri despre mine, despre cum am ajuns în politică şi cum văd mersul în spaţiul public", a spus Iohannis, referindu-se la primul său volum, intitulat "Pas cu Pas".

Acum, Klaus Iohannis a scris o carte "din cu totul alte motive", după cum a mărturisit la lansarea celui de-al doilea volum al său, "Primul Pas".

Primul motiv a fost acela că a promis cititorilor săi că va adăuga un capitol care descrie campania electorală. "Campania electorală a fost o perioadă complicată, intensă, dificilă, energizantă, paralizantă şi totuşi, pentru cei care au fost cât de cât conectaţi la ea, a fost o perioadă interesantă. Pentru a nu uita cum a fost această campanie electorală am vrut să scriu, să reţin în scris aceste lucruri. Am vrut, pe de altă parte, să nu se piardă câteva concluzii pe care le-am tras şi eu şi alţii în campanie. Din acest motiv am vrut destul de repede, după acea campanie electorală, să reţin în scris ideile. În general, ştiţi că memoria ne joacă feste şi cu cât aşteptăm mai mult de la trecerea unui eveniment până să reţinem concluzia cu atât mai mult se schimbă memoria acelui eveniment, apare ceea ce psihologii numesc filtrul roz. După un timp suficient de lung aproape orice ni se pare că a fost o experienţă plăcută. Această campanie electorală nu a fost o experienţă plăcută, asta nu înseamnă că nu a fost extrem de intensă, că nu a avut foarte multă energie", a spus Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că a vrut să împărtăşească şi "consideraţiuni mai generale" în noul volum.

"Pe lângă faptul că am vrut să relatez cum am văzut eu din interior, cel mai din interior, campania electorală, am vrut să presar în carte şi câteva consideraţiuni mai generale despre ce cred eu că se face în politică sau mai degrabă ceea ce cred eu că nu se face în politică. Cu entuziasmul noului mandat prezidenţial, cu depunerea jurământului, cu începutul unui mandat, foarte repede am avut impresia că s-a uitat cum s-a purtat această campanie. A fost o campanie care prin felul în care s-au manifestat majoritatea candidaţilor îşi avea locul mai degrabă la începutul anilor '90, o campania brutală, brută, necizelată, cu atacuri directe la persoană, cu găleţi de lături turnate peste capul unor candidaţi, mai ales a acestui candidat", a spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că la sfârşitul campaniei pentru Preşedinţia României a constatat un lucru interesant. "Şi aceată campanie, cu toate părţile negre, negative pe care le-a avut, pentru mine a fost extrem de energizantă. Partea foarte frumoasă a acestei campanii au fost oamenii, oamenii cu care m-am întâlnit, zeci de mii de oameni cu care m-am întâlnit în campanie. Contactul cu aceşti oameni mi-a dat foarte multă încredere, foarte multă energie. Niciodată în toată campania nu am întâlnit un alegător care să-mi fi spus ceva negtiv. Tot ce a fost negativ a venit via media, via material electoral din partea celorlalţi competitori. Paradoxal, campania a fost şi urâtă şi frumoasă şi la final am avut o energie deosebită pe care am primit-o în definitiv de la alegătorii care au fost de partea mea şi nu au fost puţini", a mai spus Iohannis.

Acesta şi-a amintit şi de faptul că primul tur al campaniei nu s-a terminat extraordinar de bine pentru el. "Pierdusem primul tur, dar a apărut ceva ce nu a fost prevăzut de nimeni, acel val de simpatie pentru mine şi acea dorinţă de schimbare", a spus Ioahnnis, făcând referire şi la "inabilitatea" Guvernului faţă de românii din diaspora. El a spus că acest lucru a contribuit "la acea răsturnare de situaţie spectaculoasă, care a dus în final la un vot care a fost incredibil".

"Un rezultat care nu a fost prevăzut de nimeni şi care mi-a adus mie peste şase milioane de voturi. Acestor peste şase milioane de români le-am dedicat cartea", a spus Klaus Iohannis, care a precizat însă că le mulţumeşte şi celor care nu l-au votat. "Le mulţumesc pentru că au mers la vot (...) Este un lucru extraordinar de important să se voteze când sunt alegeri", a explicat el.

În acest moment, discursul său a fost întrerupt de un simpatizant, care a strigat: "Bravo!" şi "Trăiască familia Iohannis!".

Totodată, Klaus Iohannis i-a mulţumit soţiei lui, Carmen. "Această reuşită a fost posibilă pentru că am avut şi foarte mult ajutor, sprijin din partea soţiei mele, Carmen, care şi astăzi a ţinut să vină expres pentru această lansare şi îi mulţumesc. Imaginaţi-vă o persoană care stă acasă sau la şcoală, care nu poate să facă nimic, dar trebuie să suporte toată campania. Asta a făcut soţia mea, Carmen. Şi de multe ori am avut impresia că ea a trebuit să blocheze partea negativă a campaniei. Un lucru foarte greu de făcut. Apreciez foarte mult acest lucru", a spus Iohannis.

"Dar ce ar fi un candidat la preşedinţie fără partidul lui?", s-a întrebat totodată, în timpul lansării, Klaus Iohannis. "Partidul meu, Partidul Naţional Liberal, a fost 100% de partea mea. Atunci s-a numit Alianţa Creştin Liberală, între timp este noul PNL. Mii de oameni care au lucrat luni de zile pentru aeastă campanie şi au reuşit. Le mulţumesc", a spus el. "În afară de cei care s-au văzut au fost nenumăraţi voluntari, prieteni, colegi, care au lucrat împreună cu mine. O parte dintre ei este astăzi aici, o parte sunt consilierii mei şi le mulţumesc", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mulţumit şi editurii Curtea Veche, cu care a colaborat atât la lansarea noului volum, cât şi a primul său volum.

"Îmi doresc succes cu această carte. În definitiv o carte se scrie şi pentru a fi vândută", a spus râzând Klaus Iohannis.

În ultima parte a evenimentului de lansare a cărţii, preşedintele Iohannis a acordat autografe, timp de peste o jumătate de oră.

Peste o mie de persoane au format două cozi pe lângă standul editurii Curtea Veche şi au aşteptat să îl înâlnească pe preşedintele României.

Cartea "Primul Pas" a fost lansată într-un tiraj de 20.000 de exemplare şi poate fi cumpărată la preţul de 30 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici