La mulţi ani MTV! Postul de muzică a împlinit 30 de ani

Postul de muzică MTV a împlinit, luni, 30 de ani de la lansare, perioadă în care a revoluţionat istoria televiziunii, dar şi pe cea a industriei muzicale.

413 afișări
Imaginea articolului La mulţi ani MTV! Postul de muzică a împlinit 30 de ani

La mulţi ani MTV! Postul de muzică a împlinit 30 de ani

Reţeaua de televiziune prin cablu MTV a debutat pe 1 august 1981, difuzând videoclipul melodiei "Video Killed the Radio Star" a formaţiei Buggles. Această melodie a fost interpretată ca o proclamaţie a ceea ce urma să devină epoca MTV, informează cleveland.com.

Iniţial, MTV, o prescurtare de la Music Television, avea ca scop difuzarea de videoclipuri muzicale, cu intervenţii scurte a unor prezentatori numiţi VJ-i.

MTV a avut un impact profund asupra industriei muzicale şi a culturii populare. Sloganuri precum "I want my MTV/ Îmi vreau MTV-ul" sau "MTV is here/ MTV este aici" au cucerit rapid publicul iar VJ-ii au devenit rapid celebrităţi.

Pe parcursul istoriei sale, MTV a devenit un loc dedicat artiştilor, fanilor, concertelor live şi marilor evenimente muzicale. După apariţia acestui post de televiziune, zeci de alte canale TV similare au fost lansate în toată lumea, în încercarea de a copia un model de succes.

Influenţa pe care MTV a avut-o asupra tinerilor şi felul în care a tranşat anumite probleme precum cenzura, activismul social sau sexualitatea au fost subiect de discuţie în întreaga lume, ani de zile.

Începând cu anii 1990, decizia conducerii reţelei MTV de a se concentra pe programe de divertisment şi de a reduce numărul de videoclipuri difuzate pe parcursul unei zile a fost contestată şi dezbătută pe larg, ceea ce nu a făcut decât să sublinieze, încă o dată, impactul major pe care postul l-a avut în cultura populară.

Scopul MTV a fost întotdeauna păstrarea tinereţii şi a prospeţimii, de aceea conducerea postului nu a luat nicio poziţie privind această aniversare.

"MTV nu a avut impact numai asupra felului în care ascultăm muzică în prezent, ci şi asupra felului în care se fac filmele. Stilurile experimentale şi editate rapid pe care le vedem astăzi se trag direct din videoclipurile muzicale pe care le difuza MTV", a declarat Stephen Pitalo, specialist în istoria videoclipurilor muzicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici