Mai multe reclame la maşini Renault-Dacia, interzise de CNA

Mai multe spoturi publicitare care promovează autoturisme ale companiei Renault Dacia au fost interzise de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luată marţi de CNA, care a considerat că respectivele clipuri dezinformează telespectatorii.

709 afișări
Imaginea articolului Mai multe reclame la maşini Renault-Dacia, interzise de CNA

Mai multe reclame la maşini Renault-Dacia, interzise de CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe spoturi publicitare pentru şase modele de automobile Renault, trei modele Chevrolet, două modele Dacia şi un model Mitsubishi, difuzate pe posturi de televiziune, pe parcursul lunii iulie.

CNA a constatat că în aceste spoturi preţul afişat mare pe ecran este preţul final de achiziţie al autoturismului doar în condiţiile în care cumpărătorul deţine trei vouchere (tichete valorice). În caz contrar, preţul de achiziţie al autoturismului este mai mare.

De asemenea, condiţiile în care cumpărătorul poate beneficia de respectiva promoţie la autoturismul promovat în spot (preţul mai mic dacă are trei vouchere) apar scrise în partea de jos a ecranului, cu litere mici, greu lizibile.

Astfel, membrii CNA au considerat că respectivele spoturi publicitare încalcă articolele 93 şi 94 din Codul audiovizualului, potrivit cărora: "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale" şi "În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie; b) să fie redată la viteză normală de citire".

În consecinţă, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate în privinţa respectivelor spoturi publicitare, fapt care presupune că acestea nu mai pot fi difuzate pe posturile TV până când nu vor fi modificate, astfel încât să respecte legislaţia audiovizuală.

De cealaltă parte, în şedinţa de marţi a CNA, un reprezentant al companiei Renault Dacia a spus că acest program se află în al cincilea an de derulare.

El a mai spus că într-un spot foarte scurt nu pot fi afişate toate informaţiile disponibile pe site-ul companiei, referitoare la o promoţie. "Nu este vorba despre rea-voinţă, dar nu poţi să afişezi în zece secunde toate informaţiile", a mai spus reprezentatul companiei Renault Dacia.

"Ca să fiţi corect faţă de publicul cumpărător ar trebui să spuneţi care este valoarea voucherului", i-a explicat Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

"Nu poţi cere telespectatorului să citească mesaje subliminale complexe", a spus şi Mircea Valeriu Deacă, membru al CNA, referindu-se la textul greu de citit care apare în partea de jos a ecranului, în timpul difuzării spoturilor, şi în care se explică faptul că preţul prezentat mare pe ecran este valabil numai dacă eventualul cumpărător are trei vouchere.

În decizia sa, CNA a avut în vedere şi decizia Comitetului Etic al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), potrivit căruia "comunicarea preţului autoturismelor promovate prin sintagma «la doar ... euro, TVA inclus» încalcă prevederile articolului 1.3 litera b din Codul de Practică în Publicitate elaborat de RAC, deoarece preţului menţionat i se adaugă şi contravaloarea a maxim trei tichete valorice care, dacă nu sunt obţinute în urma casării unor autoturisme, trebuie achiziţionate separat de către consumator".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici