MediaSind cere numirea unui nou director la Agerpres şi anchetarea lui Ioan Roşca

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind cere Parlamentului şi Guvernului iniţierea procedurii de numire a noului director general la Agerpres, având în vedere expirarea mandatului lui Ioan Roşca, şi anchetarea "modului dictatorial" în care acesta a condus instituţia.

436 afișări
Imaginea articolului MediaSind cere numirea unui nou director la Agerpres şi anchetarea lui Ioan Roşca

MediaSind cere numirea unui nou director la Agerpres şi anchetarea lui Ioan Roşca

Scrisoarea deschisă, remisă MEDIAFAX, este adresată Parlamentului României - Comisiile de cultură, arte şi mijloace de informare în masă (Raluca Turcan - preşedintele Comisiei din Camera Deputaţilor, Sergiu Nicolaescu - preşedintele Comisiei din Senat) - şi Guvernului României (Mihai Răzvan Ungureanu, prim ministru).

De asemenea, scrisoarea a fost trimisă Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (Arne Konig, preşedinte), Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (Iacob Baciu, preşedinte), la Inspecţia Muncii (Dantes Bratu, inspector general de stat) şi Consiliului Director al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres.

"Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, organizaţie reprezentativă din mass-media, semnatară a Contractului Colectiv de Muncă din Mass-media, membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, vă solicită să analizaţi şi să decideţi asupra legalităţii mandatului actualului director general interimar al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, Ioan Roşca, având în vedere expirarea perioadei pentru care i-a fost prelungit mandatul şi împlinirea vârstei legale de pensionare", se spune în scrisoare.

"Ioan Roşca a primit un nou mandat pentru funcţia de director general al Agerpres, pe 19 martie 2003, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Conform art. 14 alin. 3 din Legea nr.19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, «durata mandatului directorului general este de 5 ani»", se spune în scrisoare.

Pe de altă parte, Ioan Roşca a fost instalat în funcţie pe 26 ianuarie 2001, printr-o decizie a premierului de atunci Adrian Năstase, şi validat în 2003 de Parlament, Media Sind considerând că mandatul acestuia a expirat în 2006, a precizat pentru MEDIAFAX preşedintele federaţiei, Cristi Godinac.

"Deoarece prim ministrul nu a înaintat o propunere Parlamentului pentru încă un mandat, Comisiile de cultură ale Parlamentului au prelungit mandatul actualului director general în data de 24 septembrie 2008 până la o nouă nominalizare. De asemenea, în data de 21 mai 2010, Parlamentul a modificat Legea nr.19/2003, introducând un nou alineat la art.14, care prevede că, «în situaţia în care procedura de numire a directorului general nu este definitivată până la expirarea mandatului, mandatul directorului general în funcţie se prelungeşte de drept până la numirea, prin votul Parlamentului, a directorului general»", se mai spune în scrisoare.

Astfel, potrivit MediaSind, "în data de 19 martie 2012 expiră mandatul 2007 - 2012, inclusiv perioada de interimat" al lui Ioan Roşca, iar "Agenţia Naţională de Presă Agerpres rămâne fără conducere legală" în cazul în care nu va fi definitivată până la această dată, conform art.14 alin 2 din Legea 19/2003, procedura de numire a directorului general, care trebuie iniţiată prin trimiterea la Parlament a propunerii prim ministrului.

"Totodată, menţionăm că, în data de 12 martie 2012, directorul general interimar a împlinit vârsta legală de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Conform prevederilor Legii Pensiilor coroborate cu prevederile art. 56 alin. 1 lit. c din Codul Muncii, «contractul individual de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare»", se mai spune în scrisoarea MediaSind.

"Având în vedere aceste argumente, solicităm iniţierea procedurii de numire a noului director general până la data de 19 martie 2012 şi anchetarea, de către o comisie parlamentară, a modului dictatorial în care directorul general interimar a condus instituţia şi a folosit fondurile publice. Aşa cum rezultă din sesizările transmise Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului de către sindicatul semnatar al Contractului Colectiv de Muncă din ANP Agerpres, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti, susţinut de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, numeroasele abuzuri ale directorului general interimar Ioan Roşca produc în fiecare zi prejudicii membrilor noştri de sindicat, precum şi independenţei politicii editoriale din cea mai mare agenţie de presă din ţară", mai susţine MediaSind.

Federaţia spune, totodată, că, până la soluţionarea acestei sesizări, organizaţia afiliată la FRJ MediaSind, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti, va contesta în justiţie orice decizie a actualului director general interimar al ANP Agerpres, Ioan Roşca, semnată de acesta după data de 19 martie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici