Ministrul Culturii sprijină candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze un muzeu al Revoluţiei, la Timişoara

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al oraşului să fie de nerefuzat.

378 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii sprijină candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze un muzeu al Revoluţiei, la Timişoara

Ministrul Culturii sprijină candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană (Imagine: Sebastian Tataru / MediafaxFoto)

"Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa. Dumneavoastră ştiţi mai bine care sunt instituţiile Timişoarei, e vorba şi de instituţiile de cultură, de muzeele din Timişoara (...)", a declarat Barbu.

Întrebat dacă la fel promite lobby şi în alte oraşe din România, candidate la statutul de Capitală Culturală Europeană, Daniel Barbu a dat asigurări că nu a făcut un astfel de angajament în oraşele contracandidate.

"Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament în altă parte. Aici e o maşinărie care merge înainte. De aceea nu cred că aveam de ce să fiu echivoc, cu tot respectul pentru alte oraşe din Romania", a spus el.

Municipiul Timişoara a intrat oficial, în 20 decembrie 2012, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunţul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanţa zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.

Potrivit calendarului, în anul 2015, România anunţă oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi depune dosarele de candidaturi, iar în 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România şi cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, afirmă că doreşte înfiinţarea unui muzeu al Revoluţiei la Timişoara, prin modernizarea şi extinderea clădirii în care funcţionează în prezent Memorialul Revoluţiei, spunând că obiectivul ar putea fi inaugurat în decembrie 2014.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că intenţionează să înceapă un proiect de înfiinţare a unui muzeu al Revoluţiei în municipiu, prin modernizarea şi extinderea clădirii în care funcţionează în prezent Memorialul Revoluţiei.

"Efortul de început va reveni Ministerului Culturii, e o responsabilitate asumată, din bugetul public. În toamnă vom începe faza de proiectare tehnică pentru care deja avem bani, urmând ca de la anul viitor să reabilităm clădirea actualului Memorial al Revoluţiei. Mai realist şi mai simbolic e să inaugurăm acest Muzeu al Revoluţiei în decembrie 2014, la 25 de ani de la Revoluţie. Asta ne va da timp să facem o proiectare bună, să o punem în dezbatere, să îmbunătăţim proiectul ca în cursul anului viitor să putem începe execuţia", a declarat el.

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că deocamdată costurile nu se cunosc.

"După simţul meu ingineresc vă spun că nu vor fi costuri ridicate, însă după ce vom avea studiul de fezabilitate vom cunoaşte estimativ costurile. Extinderea muzeului s-ar putea face în subpasaj, sub balconul Operei. Jumătate din subpasaj va fi subpasaj rutier, iar cealaltă jumătate rămâne disponibilă pentru acest muzeu. Acolo vom încerca să oferim vizitatorilor cât mai multe informaţii şi să facem de o manieră cât mai emoţionantă în privinţa a ceea ce s-a întâmplat la Revoluţie", a declarat Robu.

În prezent, la Timişoara funcţionează Memorialul Revoluţiei, o instituţie finanţată de Ministerul Culturii care a adunat documente, fotografii şi mărturii din timpul evenimentelor din Decembrie 1989 de la Timişoara. Acest Memorial al Revoluţiei funcţionează într-o clădire aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici