Mircea Marian, Lupea, Pora şi Prisăcariu: Nu am încasat de la TVR sumele vehiculate de Longin

Jurnaliştii Mircea Marian, Ioana Lupea, Andreea Pora şi Cătălin Prisăcariu au comentat pentru MEDIAFAX decizia TVR de a le stopa remuneraţiile de colaboratori, precizând că nu au încasat niciodată de la Televiziunea publică suma de 100 de milioane de lei pe lună, vehiculată de Lucia Hossu Longin.

798 afișări
Imaginea articolului Mircea Marian, Lupea, Pora şi Prisăcariu: Nu am încasat de la TVR sumele vehiculate de Longin

Mircea Marian, Lupea, Pora şi Prisăcariu: Nu am încasat de la TVR sumele vehiculate de Longin

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a hotărât, vineri, că, "în condiţiile grave ale situaţiei financiare a TVR, se aprobă încetarea remuneraţiei pentru colaboratorii din publicistică ce sunt angajaţii altor instituţii de presă". Hotărârea, votată într-o şedinţă în care a fost discutată situaţia Televiziunii Române, ale cărei conturi au fost blocate, pe 22 mai, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a fost publicată şi pe site-ul TVR.

Lucia Hossu Longin, membru al CA, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că remuneraţia a fost oprită doar pentru jurnaliştii de la diverse instituţii de presă care colaborau cu TVR "pe sume foarte mari", nu şi pentru colaboratorii din cultură, care au un alt tip de contracte cu Televiziunea Română.

"A fost stopată remuneraţia pentru colaboratori precum cei de la Evenimentul zilei, România Liberă, 22 şi alţii, care aveau contracte cu Televiziunea Română de valori foarte mari. Aceştia nu mai pot fi remuneraţi în condiţiile date, în care nu se mai face nicio plată a drepturilor de autor", a spus Lucia Hossu Longin.

Potrivit acesteia, cei afectaţi de decizia CA sunt Mircea Marian, Ioana Lupea, Cristian Pătrăşconiu, Cristian Turturică, Andreea Pora şi Cătălin Prisăcariu, Longin menţionând că unii dintre ei aveau contracte de colaborare cu TVR de 100 de milioane de lei vechi pe lună.

În legătură cu afirmaţia făcută de Longin, Mircea Marian precizează: "(...) suma maximă pe care eu am încasat-o de la această instituţie a fost de 50 de milioane de lei vechi pe lună. Această plată presupunea realizarea a zece ore de emisiune pe săptămână, în prime-time, inclusiv documentare şi preluarea unei părţi din atribuţiile care revin în mod obişnuit producătorului. După informaţiile mele, costurile acestei emisiuni sunt printre cele mai mici din România", spune Mircea Marian.

El a precizat că ar putea fi luat în discuţie "randamentul emisiunii", dar Lucia Hossu Longin "nu este îndreptăţită nici moral şi nici profesional" să comenteze prestaţia lui. "Dânsa a abuzat de calitatea ei de membru al consiliului de administraţie al TVR pentru a încasa sume de sute de milioane de lei de la televiziunea publică, pentru a beneficia de diverse avantaje materiale şi pentru a interveni în favoarea membrilor propriei familii. Ceea ce face dânsa acum este să pregătească o epurare politică a tuturor jurnaliştilor care i-au criticat pe Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Iar presiunea pentru desfiinţarea TVR Info arată că doamna Longin acţionează în interesul direct al trustului familiei Voiculescu, care doreşte lichidarea unui potenţial concurent al postului Antena 3", mai spune Mircea Marian.

Contactată de MEDIAFAX, Ioana Lupea a semnalat că declaraţia Luciei Hossu Longin "conţine o serie de informaţii eronate la adresa sa".

"Nu este adevărat că în timp ce am lucrat la TVR aş fi fost angajata unei alte instituţii media. Când am acceptat propunerea TVR, în mai 2011, am demisionat de la Evenimentul Zilei. Nu este adevărat că emisiunile «Foc încrucişat», realizată de mine împreună cu Mircea Marian, şi «7din7» ar fi fost partizane. Echilibrul acestora este certificat de monitorizările CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului, n.r.). La aceste emisiuni au participat lideri ai actualei şi ai fostei puteri precum Victor Ponta, Crin Antonescu, Ilie Sârbu, Adrian Năstase, Teodor Baconschi, Anca Boagiu, Ioan Oltean, Marko Bela, Cristian Diaconescu", precizează Lupea.

"Nu este adevărat că aş fi fost plătită de TVR cu sute de milioane de lei lunar, salariu fix în mână, cifra de 9.700 de lei publicată în presă reprezentând maximum onorariului brut. Onorariul meu de la TVR Info era stabilit pe ediţie, pentru două emisiuni realizate şi moderate şase zile din cele şapte ale săptămânii, respectiv cel puţin 24 de ediţii pe lună şi 48 de ore emisie live. Munca pentru fiecare ediţie în parte a emisiunilor realizate pentru TVR Info a presupus de la contactarea şi invitarea participantilor, realizarea documentării, stabilirea conţinutului materialelor video, până la moderarea acestora. În acest cuantum brut maximal era inclusă şi munca suplimentară: prezenţele la emisiunile ce ţineau de Ştirile TVR, ediţiile speciale de ore în şir impuse de evenimente precum protestele din ianuarie", continuă aceasta.

Ioana Lupea mai spune că "TVR este un exemplu de captură instituţională, ea este ţinută prizonieră în premodernitate de interese interne şi externe". "Or această realitate o ascunde declaraţia doamnei Lucia Hossu Longin, distrăgând atenţia de la metehnele istorice şi structurale ale televiziunii publice la onorariul meu", mai spune Ioana Lupea.

"În primul rând,ţin să spun că sumele vehiculate de doamna Lucia Hossu Longin sunt mincinoase, cel puţin în cazul meu. Contractul meu a încetat din martie şi nu am luat niciodată atâţia bani de la TVR", a declarat şi Andreea Pora pentru MEDIAFAX, precizând că a avut un contract de drepturi de autor cu TVR, cu care a colaborat cu întreruperi de la sfârşitul anului 2010 - începutul anului 2011.

"Cred că,sub pretextul unor dificultăţi financiare, se încearcă o epurare politică, aşa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori în TVR", a spus Andreea Pora, apreciind că "în ultimii trei ani, spre deosebire de perioadele precedente, când directori (la TVR n.r.) au fost Nicolau (Valentin Nicolau, n.r.) şi Sassu (Alexandru Sassu, n.r.), TVR a fost mult mai echilibrat şi s-au putut auzi voci critice din ambele părţi ale spectrului politic".

"Nu cred că a fost rău pentru Televiziunea Română să aibă jurnalişti cu experienţă şi cu expertiză în studiorurile ei", a mai declarat Pora, menţionând că înţelege că "de-acum înainte se doreşte revenirea la perioada în care nu se auzea decât un singur punct de vedere".

"În ce o priveşte pe doamna Lucia Hossu Longin, înţeleg că face politica PNL, care a numit-o, şi îşi păzeşete cu străşnicie propriile interese, deoarece domana este, ca să-l citez pe şeful ei, Crin Antonescu, «o pensionară de lux», cu 34 de milioane pensie pe lună, cu o indemnizaţie frumuşică de la Consiliul de Administraţie (al TVR, n.r.) şi cu venituri din televiziune care sar binişor de 100 de milioane (de lei vechi - 10.000 de lei noi, n.r.). În octombrie 2011, doar pentru «Memorialul durerii» a încasat 75 de milioane (de lei vechi, n.r.), plus 30 de milioane (de lei vechi, n.r.) - drepturi de cesiune. Faptul că ia bani din TVR şi este membră a Consiliului de Administraţie îi creează o problemă, de ordin moral cel puţin", a declarat Pora.

Andreea Pora a mai spus că în CA al TVR sunt "şi alţi oameni care încasează sume imense din TVR, care au toate neamurile angajate acolo, inclusiv doamna Hossu Longin - soţul şi fiul -, şi care au patronat, unii timp de mai multe mandate, dificultăţile financiare cu care se confruntă TVR".

"Ar fi simplu să se renunţe la astfel de tertipuri - punerea pe liber a oamenilor care nu sunt pe placul noii puteri - şi să se spună clar că TVR va fi de acum înainte tribuna de propagandă a USL", a mai declarat Pora.

"Personal, deşi am fost şi sunt invitată la multe televiziuni, nu am luat niciodată bani de la vreo televiziune a unui mogul, dar am acceptat oferta TVR, pentru că mi s-a părut un loc decent faţă de altele. Dacă problema financiară a Televiziunii Române este atât de mare, mă ofer să vin fără niciun fel de plată. (...) Sau să-i aducă doamna Hossu pe cei pe care îi premiază APTR ( Asociaţia Profesioniştilor în Televiziune din România. n.r.) an de an, de la Antena 3", a mai spus Pora.

Pe de altă parte, Cristian Prisăcariu a scris ironic pe blogul personal că "în sfârşit" "apocalipsa TVR" i se poate imputa şi lui, după cum a spus-o Lucia Hossu Longin. "Pe scurt, pentru că TVR Info a încheiat nişte contracte de drepturi de autor cu augusta mea persoană, TVR se prăbuşeşte în neantul ANAF. Recunosc şi mă căiesc, dar, probabil, nu ar trebui să mai măcăi(esc)", spune Cristian Prisăcariu.

El precizează că din contractele sale de drepturi de autor încheiate cu TVR Info - care adunate nu ar însuma nici măcar un an vechime - nu a încasat niciodată mai mult de 4.000 de lei lunar. "Mai puţin, da, peste jumătate din durata acestui contract", precizează Prisăcariu.

El mai spus că a semnat ultimul contract cu TVR Info, pentru realizarea emisiunii "Plus unu", în urmă cu mai puţin de o lună, "pentru o durată de doar două luni şi pentru o sumă lunară netă de vreo 5.000 RON". "Din câte ştiu, contractul cu pricina nu şi-a urmat integral traseul birocratic prin departamentele de specialitate ale TVR, aşa că e foarte posibil ca acest contract să nu fie, în acest moment, nici măcar activ, deci să nu producă efecte asupra fericirii mele financiare; în orice caz, cert e că a trecut mai bine de o lună de cînd am încasat vreun leuţ de la televiziunea publică", mai spune Prisăcariu.

De asemenea, el precizează că, de la începutul anului curent, revista Kamikaze nu îl mai plăteşte "nici măcar în baza unui contract pe drepturi de autor". "Nu mai încasez de luni bune nici un leu de la revista Kamikaze; da, scriu acolo în continuare, dar fără să fiu plătit; pentru cei care nu ştiu, trebuie să spun că şi societăţii editoare a revistei i s-au blocat conturile de către ANAF, acum mai bine de o lună", mai spus Prisăcariu.

Totodată, el spune că nu a primit nicio decizie oficială, scrisă, din partea TVR Info sau din partea oricui altcuiva, conform căreia contractul lui cu TVR Info ar fi încetat.

Contactat de MEDIAFAX, Dan Turturică a declarat că va avea o reacţie privind stoparea remuneraţiilor după ce va primi o hârtie oficială. "Deocamdată sunt doar vorbe, n-am primit nimic oficial", a mai spus aceasta.

În declaraţia acordată luni MEDIAFAX, Lucia Hossu Longin a spus: "Nu putem să ne mai îngăduim asemenea sume. Trebuie să tăiem în carne vie. S-a pus lacătul pe TVR şi trebuie să acţionăm ca atare". "Chiar şi colegii de la PDL din CA al TVR sunt foarte responsabili. Au fost alături de noi în foarte multe momente esenţiale, cum este şi cel privind încetarea remuneraţiei pentru aceşti colaboratori", a explicat Longin.

În schimb, TVR nu renunţă la colaborări cu personalităţi precum Horia Roman-Patapievici, Alex Ştefănescu, Daniel Cristea-Enache, care au rubrici la TVR Cultural, a spus Lucia Hossu Longin.

Vineri după-amiază, opt membri ai CA al TVR, între care Anne Jugănaru, Cristian Niţulescu şi Lucia Hossu Longin, au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta, ca autorităţile să facă lumină "în ilegalităţile" comise de Alexandru Lăzescu - preşedintele-director general al Televiziunii Române -, spunând că acesta ar trebui să demisioneze. Scrisoarea deschisă, intitulată "Apocalipsa după Lăzescu", este semnată de Anne Jugănaru, Cristian Niţulescu, Claudiu Brânzan (membri în CA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea angajaţilor TVR), Raico Cornea (din partea minorităţilor) şi Karen Sebesi (UDMR).

Scrisoarea a fost redactată "din dorinţa de a găsi sprijin întru salvarea televiziunii publice, în ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat" - SRTv fiind înştiinţată pe 22 mai că i-au fost blocate toate conturile de ANAF, pentru neplata taxelor şi impozitelor, au mai precizat semnatarii.

Alexandru Lăzescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici