Moscova cenzurează patru dintre principalele site-uri ale opoziţiei

Accesul la trei dintre principalele site-uri critice faţă de Kremlin, dar şi la un blog al opozantului Aleksei Navalnîi, era blocat vineri, la ordinul Autorităţii ruse pentru controlul mediae.

243 afișări
Imaginea articolului Moscova cenzurează patru dintre principalele site-uri ale opoziţiei

Moscova cenzurează patru dintre principalele site-uri ale opoziţiei (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Blogul opozantului a fost introdus pe lista site-urilor blocate deoarece acesta este plasat sub arest la domiciliu de luna trecută şi nu are dreptul să utilizeze Internetul, se arată într-un comunicat emis de Roskomnadzor, Autoritatea de supraveghere a mediae ruse.

În pofida acestei interdicţii, blogul lui Navalnîi, foarte critic faţă de Kremlin şi relativ popular în Rusia, a fost actualizat în mod regulat de către apropiaţi ai acestuia, lucru pe care Roskomnadzor îl consideră o "încălcare" a deciziei justiţiei.

Kasparov.ru, creat de către campionul mondial la şah Garry Kasparov, un opozant rus, nu putea să fie nici el accesat şi a fost introdus pe listă pentru "incitare la activităţi ilegale şi la participare la adunări în masă care încalcă ordinea publică", o referire la manifestaţii ale opoziţiei.

Alte două site-uri de ştiri critice la adresa Kremlinului, EJ.ru şi Grani.ru, nu puteau să fie accesate de joi seara de pe adrese IP ruseşti.

Această decizie a Roskomnadzor intervine după două zile de la concedierea redactorului-şef al celui mai vechi site de ştiri din Rusia, Lenta.ru, concediat pentru "difuzare de materiale cu caracter extremist".

Începând din februarie, o lege permite - în baza unui ordin emis de către un procuror şi fără o hotărâre a unui tribunal - blocarea accesului la site-uri. În contextul în care marea majoritate a publicaţiilor şi posturilor de televiziune sunt controlate de către putere, Internetul rusesc este unul dintre puţinele mijloace prin care opozanţii se pot exprima.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici