News Corp. le cere angajaţilor New York Post să păstreze documente legate de mită şi interceptări

Reprezentanţi ai conducerii News Corporation au cerut angajaţilor ziarului New York Post să păstreze orice document ce are legătură cu posibile interceptări telefonice sau mituirea unor oficialităţi publice, potrivit unor documente care au circulat vineri în redacţia titlului, citate de CNN.

105 afișări
Imaginea articolului News Corp. le cere angajaţilor New York Post să păstreze documente legate de mită şi interceptări

News Corp. le cere angajaţilor New York Post să păstreze documente legate de mită şi interceptări

Corporaţia media a fost implicată într-un scandal legat de interceptări telefonice, în Marea Britanie, care a dus la închiderea publicaţiei News of the World şi la arestarea mai multor editori şi şefi ai titlului.

Totuşi, documentele care au ajuns în posesia CNN, prin intermediul Virginiei Lam de la Rubenstein Communications, companie reprezentantă a New York Post, sugerează că problema ar putea viza şi Statele Unite ale Americii.

"Voi şi echipele vostre trebuie să executaţi următoarea directivă: nu distrugeţi, nu aruncaţi, alteraţi sau modificaţi niciun document care ar putea fi relevant, chiar şi acele documente sau materiale care în alte circumstanţe ar fi aruncate", se arată într-un mesaj trimis de departamentul legal al News Corp. angajaţilor de la New York Post.

Documentul specifică faptul că mesajul nu a fost trimis pentru că angajaţii ar fi făcut ceva greşit sau ilegal, ci este o măsură care pune în evidenţă "cât de în serios este tratată problema" de la Londra.

De asemenea, în acelaşi document se mai arată că documentele vizate sunt cele care pot indica "accesul la telefoanele sau datele personale ale unor terţe părţi fără autorizaţie" sau cele care se referă la "plăţi ilegale făcute unor oficiali guvernamentali pentru obţinerea de informaţii". Angajaţii sunt avertizaţi să păstreze orice de la mesaje publicate pe reţelele de socializare la bilete scrise de mână, mesaje vocale sau orice alte materiale care au legătură cu subiectele menţionate.

New York Post este deţinut de News Corporation, care operează şi alte proprietăţi media precum publicaţia Wall Street Journal, tabloidul The Sun şi postul TV Fox News.

În acelaşi document se mai precizează că, în cazul în care "documentele relevante nu vor fi strânse, este posibil ca New York Post să nu îşi poată apăra interesele".

După trimiterea acestui memoriu, Col Allan, editor şef al publicaţiei, le-a amintit angajaţilor, într-un al mesaj, că au fost rugaţi să ia astfel de măsuri "în lumina celor întâmplate la Londra la News of the World".

"Am urmărit toţi ştirile din Marea Britanie, din ultimele săptămâni, şi ştiam că, în calitate de tabloid care aparţine News Corporation, vom fi analizaţi atent. Deci, nu e ceva neaşteptat", a mai scris Allan.

El a precizat că angajaţii nu vor fi obligaţi să dezvăluie "sursele legale", adăugând că toţi angajaţii trebuie să colaboreze necondiţionat cu reprezentanţii conducerii. "Dat fiind ce s-a întâmplat la Londra, este necesar să facem acest pas", a scris Allan.

Potrivit poliţiei britanice, News of the World ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, între care familiile unor adolescenţi asasinaţi. Aceste dezvăluiri au ridicat întreaga clasă politică din Marea Britanie împotriva lui Rupert Murdoch.

Închiderea publicaţiei News of the World, cu o istorie de 168 de ani, în care a reuşit să ajungă printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus însă capăt scandalului interceptărilor telefonice ilegale.

Cazul interceptărilor, care datează de la începutul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalişti, reţinerea unui corespondent la Casa Regală şi a unui detectiv privat, şi de mai multe demisii, între care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. În ultimele săptămâni, poliţia britanică a operat mai multe arestări, printre acestea numărându-se Coulson, dar şi Rebekah Brooks, fosta directoare a News International - divizia britanică a News Corp. - şi fost redactor-şef al NOTW, însă cei mai mulţi au fost eliberaţi pe cauţiune.

Se ştie că telefoanele a sute, chiar mii de personalităţi - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema şi sportive - au fost ascultate de jurnalişti.

Magnatul american Rupert Murdoch, în vârstă de 80 de ani, a negat că ar fi responsabilul ultim pentru interceptările efectuate de cotidianul News of the World, care face parte din trustul său, cu ocazia audierii sale în Comisia pentru Media din Parlamentul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici