Nici etica, nici ameninţările nu vor împiedica mass-media să examineze e-mailurile Sony Pictures

Nici argumentele de ordin etic, nici ameninţarea cu acţionarea în justiţie nu vor împiedica presa americană să continue să exploreze e-mailurile piratate de pe serverele Sony Pictures, mai ales că unele dintre acestea sunt deosebit de stânjenitoare pentru studioul hollywoodian.

206 afișări
Imaginea articolului Nici etica, nici ameninţările nu vor împiedica mass-media să examineze e-mailurile Sony Pictures

Nici etica, nici ameninţările nu vor împiedica mass-media să examineze e-mailurile Sony Pictures (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Redactorii-şefi ai câtorva mari publicaţii americane au reafirmat luni că datoria lor este de a informa publicul despre acele e-mailuri confidenţiale, făcute publice în urma unui vast atac cibernetic comis asupra studiourilor Sony.

"Am fost foarte clari: am utilizat documente făcute publice de către alţii", a declarat Dean Baquet, de la The New York Times. "Nu am face un serviciu cititorilor dacă am spune că acele documente nu sunt interesante. Dar principala problemă, asupra căreia ne concentrăm, este aceasta: «Merită oare aceste documente să apară într-un articol?»", a continuat el.

Totuşi, Dean Baquet consideră că documentele şi e-mailurile piratate de la Sony Pictures nu au o valoare la fel de mare precum cele din WikiLeaks din 2006, care au fost prezentate pe larg în acelaşi cotidian american.

La rândul său, blogul Gawker, specializat în informaţii despre celebrităţi şi companii din mass-media, intenţionează să îşi continue acoperirea agresivă din punct de vedere metiatic a acestui scandal, dezvăluind "documente deosebit de interesante", care oferă cititorilor rara posibilitate de a descoperi schimburile interne de corespondenţă în cadrul unei mari companii multinaţionale.

"Vom continua să acoperim acest subiect, care interesează în mod clar opinia publică", a explicat directorul Gawker, Heather Dietrick.

"Jurnaliştii nu ar trebui să participe la furtul de informaţii, dar dacă ele sunt făcute publice ei au obligaţia de a le citi şi de a verifica dacă ele sunt adevărate, dacă sunt fiabile şi dacă merită să fie analizate într-un articol", a adăugat John Watson, profesor de jurnalism la American University din Washington.

Atacul informatic din 24 noiembrie, comis de piraţi cibernetici care ar putea fi originari din Coreea de Nord, a fost unul dintre cele mai grave comise vreodată împotriva unei companii atât de mari precum Sony Pictures. Atacul a expus datele personale, inclusiv adrese, e-mailuri şi numere de securitate socială, ale celor 47.000 de angajaţi de la Sony, dar şi ale unor celebrităţi.

Printre documentele care au fost publicate deja, unele sunt deosebit de stânjenitoare pentru Sony, precum e-mailurile copreşedintei Amy Pascal, care a scris fraze cu tendinţe rasiste despre Barack Obama în corespondenţa sa cu un producător de film.

Sony se află de atunci într-o situaţie dificilă, încercând să gestioneze situaţia de criză, mai ales după difuzarea pe internet a unor e-mailuri insultătoare, în care un producător al acestor studiouri a decris-o pe Angelina Jolie drept "un copil răsfăţat prea puţin talentat".

Potrivit site-ului revistei Variety, supranumită "Biblia industriei de divertisment", Amy Pascal a încercat să tempereze situaţia, înainte de o eventuală publicare a altor e-mailuri, expediind un mesaj mai multor celebrităţi din industria cinematografică, mai ales celebrului producător Harvey Weinstein, în care şi-a cerut iertare în avans pentru orice cuvinte injurioase pe care le-a folosit la adresa lor în corespondenţa sa.

Consecinţele financiare ale atacului informatic comis asupra Sony Pictures Entertainment nu au fost deocamdată evaluate. Cinci filme distribuite de studioul hollywoodian au fost difuzate online, inclusiv unele care nu au fost încă lansate în cinematografe, precum "Annie" şi "Still Alice", dar şi o versiune nefinalizată a scenariului pentru următorul film din seria "James Bond", intitulat "SPECTRE".

FBI şi Sony Pictures nu au dezvăluit niciun detaliu despre pistele pe care le investighează, mulţumindu-se să spună că "o anchetă mondială este în curs de desfăşurare".

The New York Times, Gawker şi revista Variety au primit duminică o scrisoare redactată în termeni foarte severi din partea avocatului grupului Sony, David Boies, în care acesta le-a cerut să înceteze imediat consultarea "informaţiilor furate".

Dacă vor să facă acest lucru, David Boies a ameninţat cele trei grupuri de presă cu un proces din partea Sony Pictures Entertainment, una dintre diviziile de bază ale gigantului nipon Sony Corporation.

"Mult succes cu această ameninţare judiciară", a declarat, amuzat, avocatul specializat în drepturi digitale Marcia Hofmann, pe contul ei de Twitter.

Ea a reamintit o decizie a Curţii Supreme americane din 2001 care statua că o companie media nu poate fi dată în judecată pentru difuzarea unor elemente care au fost dezvăluite de un terţ.

Posibilitatea de a divulga aceste documente a fost pusă sub semnul întrebării, duminică, de scenaristul şi producătorul Aaron Sorkin, care a lucrat la serialul "Viaţa la Casa Albă" şi la câteva filme celebre, precum "Reţeaua de socializare/ The Social Network", "Oameni de onoare", "Războiul lui Charlie" şi "Moneyball: Arta de a învinge".

După părerea sa, publicarea acestor e-mailuri este "perfidă din punct de vedere moral şi spectaculos de ruşinoasă".

"Oricât de dement şi de criminal ar fi acest atac, piraţii cibernetici l-au comis pentru o cauză. Presa, în schimb, îl comite pentru bani", a adăugat el.

Însă Aaron Sorkin are un motiv foarte întemeiat pentru a nu dori ca acele informaţii să fie divulgate: numele lui apare în anumite e-mailuri, mai ales în acela în care Amy Pascal sugerează că ar fi "ruinat" şi că a întreţinut raporturi sexuale cu autorul unei cărţi pe care dorea să o adapteze pentru marele ecran.

Revendicările formulate de GOP ("Guardians of Peace") care a cerut cu insistenţă studiourilor Sony să renunţe să distribuie filmul "The Interview", o comedie despre un complot fictiv al CIA pentru a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jung-un, au făcut ca toate privirile să se îndrepte spre Phenian. Regimul comunist autoritar din Coreea de Nord a negat că s-ar afla la originea acestui atac cibernetic, dar i-a lăudat pe autorii săi.

La rândul ei, compania care va produce următorul film din seria "James Bond", i-a avertizat duminică pe aceia care vor reproduce scenariul filmului "SPECTRE" că se expun riscului de a fi acţionaţi în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici