NOBEL 2013 - Alice Munro este laureata premiului pentru literatură: Nu am crezut niciodată că voi câştiga

Scriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2013, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii. Alice Munro a declarat, joi, pentru cotidianul Toronto Star că, deşi ştia că se afla printre candidaţii consideraţi favoriţi, nu a crezut niciodată că va putea să câştige prestigioasa distincţie.

2610 afișări
Imaginea articolului NOBEL 2013 - Alice Munro este laureata premiului pentru literatură: Nu am crezut niciodată că voi câştiga

NOBEL 2013: Alice Munro este laureata premiului pentru literatură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2013 a fost acordat scriitoarei Alice Munro (Canada), considerată "un maestru al prozei scurte contemporane", a precizat Comitetul Nobel.

"Ştiam că mă număram printre favoriţi, dar nu am crezut niciodată că voi câştiga", a declarat scriitoarea canadiană în vârstă de 82 de ani.

"Sunt uluită şi foarte onorată. Sunt foarte bucuroasă că am câştigat acest premiu care îi va face fericiţi pe atât de mulţi canadieni", a adăugat Alice Munro, într-un comunicat de presă publicat de editorul ei, Douglas Gibson.

"Mă bucur, totodată, pentru faptul că acest premiu va atrage şi mai mult atenţia asupra literaturii canadiene", a adăugat scriitoarea, primul cetăţean canadian recompensat cu acest premiu literar şi cea de-a 13-a femeie în palmaresul Nobelului pentru literatură.

Potrivit postului CBC, fiica ei a fost aceea care a trezit-o pe scriitoare în plină noapte, în provincia Columbia Britanică din vestul Canadie, pentru a-i da vestea cea bună.

Editorul ei, Douglas Gibson, s-a declarat la rândul său foarte bucuros pentru "această veste minunată pentru toţi: Canada a câştigat premiul Nobel pentru literatură".

"Oamenii mă întreabă dacă sunt surprins, dar nu, nu sunt surprins: ea merită acest premiu", a adăugat el.

În 2012, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan, pentru modul său "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit Comitetului Nobel.

Sezonul Nobel pe 2013 a debutat luni, când cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină, pentru descoperirea sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din interiorul celulelor vii.

Marţi, cercetătorul belgian François Englert şi cercetătorul britanic Peter W. Higgs au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru fizică pe 2013, pentru descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN.

Miercuri au fost anunţate numele câştigătorilor premiului Nobel pentru chimie - cercetătorii Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel - care au fost recompensaţi pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici