Noul sediu al Bibliotecii Naţionale va fi inaugurat joi

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României va fi inaugurat, joi, de la ora 13.00, de ministrul Culturii Kelemen Hunor, la eveniment fiind aşteptat şi premierul Emil Boc, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Ministerului Culturii.

1636 afișări
Imaginea articolului Noul sediu al Bibliotecii Naţionale va fi inaugurat joi

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale va fi inaugurat joi

Nou sediu va fi inaugurat în contextul finalizării lucrărilor de construcţie la clădirea de pe bulevardul Unirii din Bucureşti. Evenimentul va fi rezervat presei şi va constitui o avanpremieră, înaintea deschiderii propriu-zise a clădirii pentru public, au precizat reprezentanţii Ministerului Culturii.

Ulterior, ocuparea noului spaţiu de către Biblioteca Naţională a României şi deschiderea lui pentru public se va face treptat, au mai spus reprezentanţii instituţiei conduse de Kelemen Hunor.

Totodată, din ianuarie 2012, în noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României, se va muta şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), după cum a anunţat, în 5 decembrie, ministrul Kelemen Hunor, prezent la şedinţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, la discutarea bugetului MCPN pe 2012.

"După 22 de ani, eu spun că este un pas important, vom avea o clădire pentru Biblioteca Naţională şi, încet-încet, vom aduna toate colecţiile din depozite", a spus ministrul Culturii.

În prezent, Ministerul Culturii are sediul pe Şoseaua Kiseleff, lângă Muzeul Satului. Clădirea de pe Kiseleff aparţine Muzeului Satului şi a fost dată în folosinţă Ministerului Culturii în noiembrie 2003, după cum a mai spus Kelemen Hunor, în şedinţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului.

La momentul respectiv, Kelemen Hunor a declarat, pentru MEDIAFAX, că spaţiul de care dispun angajaţii MCPN în clădirea de pe Kiseleff este insuficient, iar imobilul va fi folosit în continuare de Muzeul Satului, cu destinaţia de sediu administrativ şi laboratoare de restaurare.

În prezent, sunt puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea lucrărilor la noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, din bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Naţionale va fi finalizat de Aedificia Carpaţi S.A., contractul dintre firmă şi Ministerul Culturii fiind semnat în martie 2009. Oferta depusă de Aedificia Carpaţi la licitaţia organizată de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Naţionale a fost de 69.963.068 euro fără TVA, perioada de execuţie fiind de 30 de luni.

Suma alocată noului sediu al Bibliotecii Naţionale provine dintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi gestionat de Ministerul Culturii.

Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie. În 2002, o controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.

Pe de altă parte, actualul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, din strada Ion Ghica, nr. 4, Bucureşti, a fost retrocedat în 2008 Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi a fost scos din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi din administrarea bibliotecii, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate în 3 septembrie 2010 în Monitorul Oficial.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al CCIB agenţiei MEDIAFAX, în decembrie 2008, Biblioteca Naţională a României poate, conform legii, să funcţioneze în respectivul imobil, timp de cinci ani, de la retrocedare, iar chiria este plătită de Ministerul Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici