O carte pe z. ”Covid – 19. Pandemia care nu trebuia să existe şi cum să fie oprită următoarea,” de Debora Mackenzie

415 afișări
Imaginea articolului O carte pe z. ”Covid – 19. Pandemia care nu trebuia să existe şi cum să fie oprită următoarea,” de Debora Mackenzie

Aşadar, în afară de întrebarea legitimă privind cum de s-a putut întâmpla aşa ceva, mai există una, mai importantă. Se poate întâmpla din nou?

Înainte de să ajungă jurnalistă, Debora Meckenzie a lucrat în cercetare biomedicală. Apoi, în ultimii 30 de ani, a scris numeroase articole despre bolile emergente, în toate aflându-se în linia întâi. În 2010, a obţinut premiul pentru informare a publicului, acordat de Societatea Americană de Microbiologie. Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut, fireşte, în acest an al izbucnirii pandemiei. Până la cartea aceasta, nimeni nu a adunat laolaltă cunoştinţele acumulate despre Covid – 19.

Scriu editorii: „Într-un stil captivant şi accesibil, Debora MacKenzie, jurnalistă cu experienţă în domeniul medical, ne dezvăluie şocanta poveste despre cum a putut apărea pandemia Covid-19, cu un accent puternic pe ceea ce trebuie să întreprindă omenirea pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple.
În ultimii 30 de ani de epidemii şi pandemii variate, am învăţat fiecare
dintre lecţiile necesare pentru a opri atacul acestui coronavirus.
Niciuna însă nu a fost luată în seamă. Consecinţele s-au reflectat în
prezenta pandemie, la o scală nemaiîntâlnită în timpurile noastre.
În paginile acestei cărţi pline de autoritate, semnale de alarmă şi
limpezimi de privire, aflăm istoria completă despre cum virusurile
anterioare ar fi trebuit să ne pregătească, dar şi despre eşecurile dure
şi continue care au pavat drumul acestei pandemii. În plus, autoarea
prezintă în detaliu paşii care vor trebui urmaţi pentru a preveni apariţia unui astfel de flagel în viitor.

Era necesară şi obligatorie apariţia acestui volum, şi pentru prezent, dar mai ales pentru vremurile care vor veni. Trebuie să înţelegem că, deşi e prea devreme să spunem că pandemia Covid-19 a dispărut şi imprudent, deocamdată, să afirmăm că aceasta va dispărea, nu este prea târziu pentru a analiza ce am greşit şi cum ne putem îndrepta.”

Scrie Debora Mackenzie: „Aşadar, în afară de întrebarea legitimă privind cum de s-a putut întâmpla aşa ceva, mai există una, mai importantă. Se poate întâmpla din nou? Şi ne vom descurca mai bine data viitoare? Răspunsul la ambele întrebări este da. Acum este firesc să se facă planificări reale privind pandemiile, deoarece s-ar putea ca pandemia Covid -19 din prezent sî nu fie cea mai gravă cu care ne vom cronfrunta. Şi până şi Covid – 19 ar putea avea câteva secrete ascunse în mânecile lui minuscule. (…) În această carte doresc să vă ofer o imagine de ansamblu. Sper că, în cele din urmă, vom face mai mult decât să discutăm.”

Debora Mackenzie – Covid-19. Pandemia care nu trebuia să existe şi cum să fie oprită următoarea. Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian. Editura RAO. 318 pag.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici