O carte pe zi: „Angajaţii” de Olga Ravn

„Un mozaic de o dureroasă frumuseţe înfăţişând fragilitatea unor personaje care încearcă să-şi stăpânească dorul şi înstrăinarea”. Publishers Weekly Roman nominalizat la International Booker Prize 2021.

138 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Angajaţii” de Olga Ravn

O carte pe zi: „Angajaţii” de Olga Ravn

Scriu editorii: „La ani-lumină depărtare de Pământ, în jurul unei planete necunoscute, Terra Nova, gravitează o navă spaţială al cărei echipaj, alcătuit din oameni şi umanoizi, muritori şi nemuritori, are misiunea de a o cerceta. Când la bordul navei sunt aduse o serie de obiecte ciudate de pe această planetă, membrii echipajului constată cu surprindere că sunt profund ataşaţi de ele. Iar angajaţii, oameni şi umanoizi deopotrivă, încep să manifeste sentimente similare — să-şi dorească intimitatea şi căldura, să tânjească după cei dragi care nu mai sunt cu ei, să resimtă dorul de copii, cumpărături, de Pământul ajuns acum doar o palidă amintire”.

O surprinzătoare carte science fiction. „O satiră îndrăzneaţă a limbajului corporatist, un studiu al imaginii pe care oamenii o au despre sine” - scrie The Guardian.

Olga Ravn (n. 1986) este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane daneze. A debutat în 2012 cu un volum de poeme, urmat, trei ani mai târziu, de primul roman, Celestine. Alături de Johanne Lykke Holm, a condus în perioada 2015–2019 un curs de scriere creativă. Romanul de faţă a fost publicat în 2018.

Acţiunea se petrece într-un viitor nedeterminat, la milioane de kilometri de Pământ, pe o navă dintre miile ale unei puternice companii. Vreme de 18 luni, o comisie adună mărtturii despre relaţiile de producţie la bordul navei.

Scriitura e lacunară şi îl oibligă pe cititior să completeze golurile. Un roman care pare scris sub tutela lui Philip K. Dick şi Isaac Aximov.

Romanul nu e o lectură uşoară, deşi povestea e simplă. Pe navă lucrează oameni şi roboţi, defeniţi ca „cei care n-au fost născuţi”; seamănă cu oamenii din toate punctele de vedere, doar că nu au organe de reproducere; în schimb descoperă conştiinţa şi ating un stadiu superior al evoluţiei.

Inevitabil se ajunge la întrebarea despre esenţa fiinţei umane şi ce anume o limitează.

„Angajaţii se aseamănă mitologiei greceşti: viaţa oamenilor pare când la voia sorţii, când guvernată de întâmplare, de automatisme şi de impulsuri de răzvrătire”. Bookforum

„O carte ce atinge un echilibru rar întâlnit între SF şi viaţa de zi cu zi în nemărginirea spaţiului”. Kirkus Reviews

Olga Ravn – Angajaţii. Traducere din limba daneză de Ovio Olaru. Editura Pandora M, colecţia Anansi contemporan 143 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici