O carte pe zi: „Ceilalţi Schindleri" de Agnes Grunwald-Spier

Poveşti ale unor oameni care au salvat alţi oameni, în timpul războiului, şi despre care nu s-a ştiut niciodată nimic.

333 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ceilalţi Schindleri" de Agnes Grunwald-Spier

Agnes Grunwald-Spier s-a născut la Budapesta, în iulie 1944. Când era doar un mic copil, Agnes şi mama ei au fost salvate de la deportare de un ofiţer necunoscut. In noiembrie 1944, acestea au fost trimise în ghetoul din Budapesta, de unde au fost eliberate pe 18 ianuarie 1945. Familia a plecat în Anglia în mai 1947. Tatal ei a fost arestat de fasciştii maghiari şi trimis la muncă silnică, în Polonia, iar, după ce a emigrat împreună cu familia s-a sinucis în iunie 1955. Agnes Grunwald-Spier a studiat politică şi istorie la Universitatea Oxford Brookes, şi-a luat diploma de master în Studii despre Holocaust la Universitatea din Sheffield (1996-1998). După care au urmat cercetările legate de salvatorii din perioada Holocaustului (1999-2009) şi publicarea cărţii de faţă, „Ceilalţi Schindleri. De ce unii oameni au ales să salveze evrei în timpul Holocaustului”, în 2010.

„În această carte – scrie Sir Martin Gilbert în prefaţă - Agnes Grunwald-Spiel face referire la acele omisiuni importante şi inevitabile în recunoaşterea faptelor celor «Drepţi între popoare». Au fost sute, poate chiar mii de tentative de salvare care au eşuat, de cele mai multe ori din cauza trădărilor din partea vecinilor sau a colaboratorilor locali, despre care nu a rămas nicio mărturie: indivizi sau chiar familii întregi au fost ucise pentru că au fost prinse salvând evrei. De cele mai multe ori, atunci când erau descoperiţi, cei care încercau să salveze şi cei pe care încercau să îi salveze erau ucişi de forţele brutale de ocupatie, pentru care încercarea de a salva un evreu era o crimă care se pedepsea cu moartea. Documentele scrise despre Polonia sub ocupaţie germană arată cât de răspândite erau aceste represalii prin crimă. (…) Agnes Grunwald-Spier a scris o carte care ne poate oferi o rază de speranţă pentru omenire, un manual modern pentru un cod de conduită care contrastează şi poate compensa impulsurile egoiste, negative şi distructive ce există şi în ziua de azi în mult prea multe zone ale globului.”

Cartea e structurată pe trei capitole – Salvatori din motive religioase; Salvatori din motive umanitare; Salvatori din alte motive. Deşi s-a scris mult pe această temă, pentru prima oară apar nume despre care nu s-a mai vorbit înainte.

Volumul are şi două anexe foarte utile. Anexa 1 a volumului cuprinde un material despre Yad Vasem şi “Drepţi între popoare”. Anexa 2 cuprinde: detalii despre salvatorii şi informatorii din paginile cărţii, un tabel cu „Drepţii între Popoare” pe ţări, faţă de populaţiile naţionale; un tabel cu detalii despre salvatori şi persoanele salvate. Volumul se încheie cu un calup de câteva fotografii grăitoare.

Agnes Grunwald-Spier – Ceilalţi Schindleri. De ce unii oameni au ales să salveze evrei în timpul Holocaustului. Cuvânt-înainte de Sir Martin Gilbert. Traducere din limba engleză de Corina Tănase. Meteor Publishing. 367 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici