O carte pe zi: „Clubul Crimelor de Joi” de Richard Osman

„Ideea pentru Clubul Crimelor de Joi – precizează autorul în Mulţumiri - mi-a venit acum câţiva ani, când am avut norocul să merg într-o comunitate pentru seniori plină de oameni extraordinari cu poveşti extraordinare.”

323 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Clubul Crimelor de Joi” de Richard Osman

O carte pe zi: „Clubul Crimelor de Joi” de Richard Osman

Un minunat roman poliţist, în stil clasic, extrem de britanic prin umorul său subtil şi sănătos, un roman cu acţiune densă, nenumărate răsturnări de situaţie, mai multe crime, dar, surprinzător, deloc violent, făcând lectura o plăcere.

Autorul, Richard Thomas Osman, născut în 1970, este scenarist, producător şi prezentator de televiziune, foarte cunoscut pentru o serie de emisiuni de succes în Marea Britanie. Dar romanul pe care îl semnalăm este debutul său în literatură. A apărut în 2020, a cunoscut un succes fulminant, a fost vândut în peste 250000 de exemplare în prima lună de la lansare, tradus în 37 de ţări, iar drepturile au fost cumpărate pentru un film de Steven Spielberg.

„Ideea pentru Clubul Crimelor de Joi – precizează autorul în Mulţumiri - mi-a venit acum câţiva ani, când am avut norocul să merg într-o comunitate pentru seniori plină de oameni extraordinari cu poveşti extraordinare, ba chiar şi cu propriul restaurant contemporan de înaltă calitate. Rezidenţii sătucului ştiu despre ei cine sunt.”

Scriu editorii: „Într-un sătuc liniştit pentru seniori, patru pensionari excentrici care au legat o prietenie improbabilă se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate. Dar când un om e ucis chiar sub ochii lor, Clubul Crimelor de Joi se pomeneşte aruncat în mijlocul primei sale anchete adevărate. Elizabeth, Joyce, Ibrahim şi Ron poate că au o vârstă venerabilă, dar mai au încă destui aşi în mânecă. Ajutaţi de o tânără poliţistă dornică să se afirme şi de un inspector-şef căruia nu-i mai lipseşte mult să-şi ia lumea în cap, echipa noastră strălucită, dar absolut neobişnuită trebuie să salveze locul care le-a devenit cămin, dar şi să demaşte mintea diabolică din spatele complotului.”

E uimitor cât de vii pot fi aceste personaje, fiecare oscilând între şaptezeci şi optzeci de ani, dar cu mintea limpede şi ascuţită. O fostă poliţistă, o fostă asistentă medicală (cu o fiică întreprinzătoare), un fost lider sindical şi un fost psihoterapeut (care are un băiat boxer de succes) sunt cei patru vârstnici capabili nu numai să ajute poliţia în anchetele sale, dar şi să caute indicii şi să descopere urme ascunse ale unor crime mai vechi sau mai noi şi să împiedice un număr de neisprăviţi să-şi continue mârşăviile. Apar poveşti vechi de iubire, complicaţii şi cadavre, dezvoltatori imobiliari fără scupule, capabili să strămute un cimitir pentru construirea de blocuri, traficanţi de droguri, deghizări meşteşugite, răzbunări. Toate scăldate, spuneam, într-un umor fin.

O poveste cuceritoare şi până la urmă optimistă şi reconfortantă.

„Una dintre cele mai plăcute cărţi ale anului… Bine scrisă, amuzantă şi minunat de generoasă… Marele farmec al Clubului Crimelor de Joi e că e mult mai mult decât un roman de suspans. Pe lângă faptul că aduce un omagiu iubirii care durează o viaţă, laudă şi prieteniile în care ne găsim sprijin când trecem prin vicisitudinile vieţii.” – Daily Express

Richard Osman – Clubul Crimelor de Joi. Traducere din limba engleză şi note de George Arion Jr. Crime Scene Press. 405 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici