O carte pe zi: „Diamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoaţe de bijuterii” de Doris Pay

„O lectură captivantă despre un Robin Hood al zilelor noastre.” – Kirkus review.

172 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Diamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoaţe de bijuterii” de Doris Pay

Întâi e îmbrăcămintea – o rochie elegantă, de satin, transformă automat o îngrijitoare de bătrâni într-o starletă de la Hollywood; apoi imaginea – o femeie elegantă, cultivată, diafană ca o stea de cinema; un inel valoros pe un deget îl face pe orice bijutier să o considere o doamnă din înalta societate, nu o femeie care se îndeletniceşte cu furtul. Încă un secret – să-şi afişeze întreaga inteligenţă, precum şi o ţinută elegantă, atrăgătoare. ”Ştiam că trebuie să joc rolul unei femei care are tot ce-şi doreşte şi, prin urmare, nu e nevoită să fure. Am observat cu cât respect erau privite persoanele care intrau în Woolworth afişând ţinute scumpe şi având grijă să-şi controleze accentul tărăgănat, de parveniţi crescuţi pe vârf de munte. Oribiţi de strălucirea lor, vânzătorilor din magazin nu le mai păsa cine sunt în realitate acele persoane, ci se holbau la pantofii şi la podoabele lor, gata să le servească la cel mai mic semn.” Aşa a decoperit Doris Payne secretul care să o ajute în furtul de bijuterii: confuzia şi familiaritatea. Şi a ajuns cea mai faimoasă hoaţă de bijuterii, niciodată prinsă.

Iar la peste 80 de ani, şi-a povestit viaţa.

Este posibil? Am cercetat internetul

Am aflat că Doris Payne nu doar că existat, ci a ajuns faimoasă. S-a născut în 1930, într-o regiune minieră din Virginia de Vest, a început să fure de tânără diamante, pe care le revindea, ducând o viaţă îndelstuală. A înşelat cei mai renumiţi bijutieri din lume vreme de 50 de ani - la Monte Carlo, Tokyo, Las Vegas, Paris, Texas, Colorado, New York, Milano, Roma şi Zurich. În Texas, după ce a fost arestată, a reuşit să scape în timp ce aştepta ca duba să o ducă de la tribunal la închisoare, lăsându-i pe gardienii să creadă că este ruda unui deţinut. Înşelătoriile nu i-au mai reuşit abia în 2011, la 80 de ani, când a fost înregistrată de o cameră de supraveghere. În 2013, la 83 de ani, a fost arestată pentru furtul unui inel incrustat cu diamante de 22.500 de dolari, a pledat vinovată, a fost în sfîrşit condamnată la doi ani de închisoare plus doi de probă, cu interdicţia de a se apropia de bijutieri. Dar eliberată trei luni mai târziu
din cauza supraaglomerării din închisori.

Memoriile de faţă i-au apărut în 2019.

Scriu editorii: „Oare este posibil să trăieşti o viaţă întreagă în cel mai rafinat lux, fără să te fi măritat cu un partener bogat şi, mai ales, fără să fi lucrat vreodată? Răspunsul lui Doris Payne este DA. O femeie independentă, curajoasă,rebelă care a <<muncit>> toată viaţa prin magazinele de bijuterii, făcând conversaţie elevată, fermecându-i pe vânzători şi... furând cele mai scumpe diamante. Diamantul Doris ne dezvăluie amintirile senzaţionale şi, în egală măsură, distractive ale unei faimoase hoaţe de bijuterii care a operat în întreaga lume, o femeie care a sfidat prejudecăţile şi normele societăţii. Pentru a-şi croi propriul drum, ea a furat timp de peste şase decenii de la bijutieri de elită, visurile ei devenind, astfel, realitate.”

„În centrul acestei poveşti incredibile şi impertinente, se aflăî o sfidătoare femeie de culaore care depune toate eforturile de a merge împotriva curentului dictat de culoarea pielii şi de statutul socio-economic.” (Booklist)


Doris Payne şi Zelda Lockhart - Diamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoaţe de bijuterii. Traducere din ,imba engleză de Adania Folea. Editura RAO. 256 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici