O carte pe zi: „Ileana, Principesa României” de Diana Mandache

Ileana a fost ultima principesă născută în Regatul României, cea mai mică fiică a cuplului princiar Ferdinand şi Maria, pe 5 ianuarie 1909, devenită prin căsătorie arhiducesă de Austria, din Casa Habsburg.

296 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ileana, Principesa României” de Diana Mandache

A fost şi singurul copil al suveranilor Ferdinand şi Maria care a revenit în România, după căderea Cortinei de Fier, pe 3 septembrie 1990. „Ileana era copilul sufletului meu. (…) eram fericită că era fetiţă, avea ochi mari de un albastru intens” scria Regina Maria.

Un admirabil album, excelent tipărit, al istoricului Diana Mandache, cea care a publicat alte numeroase volume despre Casa Regală a României şi care, în 2010, a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Albumul are o cantitate impresionantă de fotografii.

Scriu editorii: Ily Lilly – copila angelică – poseda arta conversaţiei, era o fire spontană, entuziastă, studioasă, vorbea româna, franceza, engleza şi germana. În adolescenţă a învăţat în Marea Britanie la Heathfield în Ascot, la fel ca sora sa, Mignon. Şi-a continuat studiile în România. În 1931, Ileana s-a căsătorit cu Anton (Tony), arhiducele de Austria, din dinastia Habsburg, şi au avut şase copii. Pacea tinerei familii stabilite în castelul Sonnberg, a fost tulburată de ascensiunea lui Hitler şi de anexarea Austriei în 1938.

Complicaţiile provocate de război au determinat familia arhiducală să-şi trimită în 1943 la şcoli din România copiii mai mari – Ştefan, Minola, Sandi. Ileana şi copiii mici – Niki, Magi, Herzi s-au întors şi ei în România, la Bran, în martie 1944. Ileana fusese infirmieră în spitalul improvizat în castelul Sonnberg, acum îngrijea soldaţi răniţi în spitalul Crucii Roşii din Braşov. Avea să înfiinţeze şi la Bran un spital, numit <<Inima Reginei>>, datorită apropierii de noul loc de odihnă al inimii mamei sale, regina Maria. În iulie 1944 a ajuns la Bran şi Anton, după ce Hitler s-a debarasat de ofiţerii din familiile nobiliare şi princiare.

Ocuparea României de trupele sovietice a schimbat nu doar destinul României, ci şi destinul principesei Ileana. Familia a fost nevoită să părăsească ţara în ianuarie 1948 şi după un popas în Elveţia, apoi în Argentina, Ileana şi patru dintre copii s-au stabilit în 1950 în Statele Unite ale Americii, după ce primii doi născuţi obţinuseră vize de intrare în 1949.

Arhiducele Anton nu a intrat niciodată în SUA şi în cele din urmă au divorţat. Ileana şi-a susţinut până la moarte regele (Mihai) şi cauza românească, pe care a făcut-o cunoscută în conferinţele publice ţinute peste tot în Statele Unite, dar şi în Anglia.
În 1967 a fost tunsă în monahism, sub numele de maica Alexandra, iar în 1968, după ce a cumpărat terenul, a ridicat biserica ortodoxă din Ellwood City, Pennsylvania, a cărei slujbă de sfinţire a fost oficiată de mitropolitul Irineu de New York, primat al Bisericii Ortodoxe din America. Maica Alexandra a fost numită oficial stareţă pe 25 martie 1969. Ileana a fost singurul copil al suveranilor Ferdinand şi Maria care a revenit în România, după căderea Cortinei de Fier, pe 3 septembrie 1990. Avea să moară pe 21 ianuarie 1991 şi a fost înmormântată pe pământul mănăstirii pe care a fondat-o. La dorinţa sa i s-a pus în mormânt şi cutia cu pământ românesc.

 


Diana Mandache – Ileana, Principesa României. Corint Books. Colecţia Istorie cu blazon. 298 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici