O carte pe zi: „Încredere” de Hernan Diaz

„Complex, pasionant şi mereu surprinzător... Caracterul imprevizibil al firului narativ este cel care-i conferă cititorului o plăcere imensă... Diaz exploatează cu măiestrie patrimoniul literar... Un roman încântător şi inteligent.“ The New York Times. Un roman nominalizat la Premiul Booker 2022.

168 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Încredere” de Hernan Diaz

O carte pe zi: „Încredere” de Hernan Diaz

Scriu editorii: „Chiar şi în tumultul şi efervescenţa anilor ’20 ai secolului trecut, toată lumea din New York a auzit de Benjamin şi Helen Rask. El este un magnat legendar de pe Wall Street; ea este fiica unor aristocraţi excentrici. Împreună au urcat până pe cele mai înalte piscuri ale unei lumi de o bogăţie aparent fără margini – totul în timp ce deceniul de excese şi speculaţii se apropie de sfârşit. Dar cu ce preţ şi-au adunat ei averea uriaşă? Acesta este misterul din centrul romanului Obligaţiuni, un titlu de succes publicat în 1937 pe care tot New Yorkul pare să-l fi citit. Există însă şi alte versiuni ale acestei poveşti, implicând o serie lungă de privilegii şi înşelăciuni.

Hernan Diaz plasează aceste naraţiuni rivale într-o conversaţie perfect ritmată, sub ochiul atent al unui personaj feminin care se străduieşte să separe faptele de ficţiune. Rezultatul este un roman care acoperă peste un secol şi devine tot mai captivant cu fiecare nouă dezvăluire.

Deopotrivă naraţiune palpitantă şi puzzle literar strălucit, Încredere îl antrenează pe cititor într-un demers de căutare a adevărului în timp ce expune înşelătoriile care macină adesea relaţiile personale, forţa capitalului de a deforma realitatea şi uşurinţa cu care puterea poate manipula faptele.”

Benjamin Rask, eroul romanului, provine dintr-o familie de negustori de tutun care urăşte obiectul muncii familiei sale şi care, imediat după moartea tatălui său, începe să joace la bursă şi devine foarte repede un mogul al Wall Street-ului. „O poveste fascinantă despre clasele sociale, capitalism şi lăcomie. Rezultatul este o alchimie metaficţională de largă respiraţie, o realizare fără pereche.“ Esquire

Născut în 1973, în Argentina, Hernan Diaza publicat până acum două romane traduse în peste 35 de limbi. Primul, „In the Diustance” afost finalist la Premiul Pulitzer, dar a câştigat alte premii. Al doilea roman, cel de faţă, publicat în 2022, a câştigat şi el premii, a fost finalist la Booker Prize, iar anul acesta a obţinut Premiul Pulitzer.

 

Hernan Diaz – Încredere. Traducere din limba engleă de Bogdan Perdivară. Editura Litera, colecţia Clasici conremporani. 474 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici