O carte pe zi: „Înotând spre casă” de Deborah Levy

„ O carte plină de spirit, până devine insuportabil de tristă” – „The Washigton Post”.

360 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Înotând spre casă” de Deborah Levy

Deborah Levy s-a născut în 1959 la Johannesburg, în Africa de Sud, unde tatăl ei a fost membru al Congresului Naţional African alături de Nelson Mandela. La eleiberarea acestuia din închisoare, în 1968, familia s-a mutat la Londra. A scris romane, poezie şi piese de teatru. Romanul de faţă a fost finalist la Booker Prize în 2012.

În vara anului 1994, poetul Joe Jacobs e în vacanţă la o casă de vară din sudul Franţei, împreună cu soţia Isabel, fiica Nina de paisprezece ani şi prietenii lor, cuplul Mitchell şi Laura. Liniştea vacanţei este sfărâmată încă din prima zi de descoperirea trupului unei femei goale în piscina casei, ca o sirenă – femeia nu e moartă, ci doar înota toropită de căldură. Femeia se numea Kitty Finch, chipurile o botanistă, o fană a poetului, dar şi obsedată de el. Abia douăzeci de ani, tânăra englezoaică e suplă, palidă, cu părul lung arămiu ondulat până la talei şi unghiile verzi. Cu toate acestea, soţia Isabel, obişnuită cu infidelităţile poetului, o invită să stea toată vara într-o cameră mai retrasă a casei. Dar Kitty are probleme mentale evidente, depresiile o duc spre final să vrea să se sinucidă. Cel care o face va fi însă poetul, se va împuşca cu una din armele prietenului său Mitchell.

Toată povestea este relatată şapte ani mai târziu de fiica Nina. „N-am reuşit niciodată să mă dumiresc când începe trecutul sau unde se termină, dar dacă oraşele indică pe hartă trecutul cu statui făcute din bronz încremenite pentru totdeauna în aceeaşi poziţie respectabilă, oricât aş înerca eu să fac ca trecutul să stea cuminte şi să s epoarte frumos, trecutul se mişcă şi murmură cu mine pe parcursul fiecărei zile.”

„O carte plină de spirit, până devine insuportabil de tristă” – „The Washigton Post”.

„O poveste excelentă, spusă cu subtilitatea şi tensiunea ameninţătoare a unui dramaturg veteran.” – „The Wall Street Journal”

Deborah Levy – Înotând spre casă. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. Traducere din limba engleză şi note de Irina Negrea. 196 pag.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici