O carte pe zi: "Ionesco. Elegii pentru noul rinocer", de Liliana Corobca

"Mama păstra cartea lui, Elegii pentru fiinţe mici, ca pe icoană şi ştia poeziile acelea pe de rost. Ea nu s-ar fi supărat nici dacă fiul ei ar fi ajuns actor. Dacă îi place, zicea ea. Îşi spuneau versuri, iar când el ne vizita, se jucau, se strâmbau, interpretau roluri închipuite. Schimbau replici

199 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Ionesco. Elegii pentru noul rinocer", de Liliana Corobca

O carte pe zi: "Ionesco. Elegii pentru noul rinocer", de Liliana Corobca

Încă o "biografie romanţată" cu totul diferită de precedentele apărute în aceeaşi colecţie, o carte surprinzătoare, foarte bine scrisă şi foarte documentată.

Şi în care chiar autoarea devine, spre final, personaj: imediat după 1990, când un grup de tineri actori în frunte cu actorul şi regizorul Petru Vutcărău înfiinţează la Chişinău primul teatru independent, Teatrul "Eugène Ionesco", la spectacolul cu "Regele moare" asistă, fascinată şi transfigurată de emoţie, o tânără studentă la Facultatea de Litere, secţia română-latină, care se va îndrăgosti iremediabil de piesele marelui dramaturg francez. În 1997, tânăra studentă susţine cu brio teza de licenţă "Expresia absurdului în dramaturgia lui Eugen Ionescu". Vor trece vreo 20 de ani între timp, tânăra va deveni scriitoare şi i se va propune să scrie o biografie romanţată. Va alege Ionesco. E cartea de faţă.

Surprinzător scrisă, ca o piesă de teatru absurdă, în care persoanjele, aproape toate, sunt securişti cu diferite grade care îl urmăresc pe Eugène Ionesco, vor să-l "frăgească", fără să reuşească, pentru a-l readuce în ţară, ca regimul comunist să se împăuneze cu gloria lui.

Nu e de mirare că scriitoarea a reuşit o asemenea performanţă. Liliana Corobca, născută în octombrie 1975 în Republica Moldova, doctor în litere la Universitatea din Bucureşti, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" şi la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a scris câteva romane apreciate şi premiate, dar şi mai multe cărţi despre cenzura comunistă: "Caiet de cenzor", "Controlul cărţii. Cenzura literaturii în regimul comunist din România", monologul în trei acte "Cenzura pentru începători/Die Zensur. Für Anfänger", "Instituţia cenzurii comuniste în România. 1949-1977" (2 vol.), "O cronologie a cenzurii în România". Prin urmare este foarte în temă cu subiectul.

Cartea pe care semnalăm astăzi este doldora de informaţii, oferite în aşa fel încât să nu sufoce cititorul, este scrisă cu vervă şi amuzament şi probabil între cele mai bune biografii ale Marelui Dramaturg (mai tot timpul astfel numit). Mai are un merit extraordinar: cel care o citeşte află sau retrăieşte aproape tot despre perioada comunistă, obsesiile şi încăpăţânările vremii.

Liliana Corobca - "Ionesco. Elegii pentru noul rinocer". Editura Polirom, colecţia Biografii romanţate. 209 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici