O carte pe zi: „Istoria nespusă a Statelor Unite ale Americii” de Oliver Stone şi Peter Kuznick

O istorie altfel a Statelor Unite, „bazată pe fapte de netăgăduit.” (Ann Hornaday, The Washington Post)

613 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Istoria nespusă a Statelor Unite ale Americii” de Oliver Stone şi Peter Kuznick

O carte pe zi: „Istoria nespusă a Statelor Unite ale Americii” de Oliver Stone şi Peter Kuznick

Celebrul regizor Oliver Stone, ajuns la 75 de ani, e cunoscut în toată lumea pentru filmele sale artistice, multe pe teme controversate, încununate cu nenumărate premii, dintre cele mai importante în cinematografie. Dar Oliver Stone a regizat şi/sau produs şi documentare, la fel de captivante – între acestea „Istoria nespusă a Statelor Unite ale Almericii”, o serie în zece episoade lansată în octombrie 2012, la care a lucrat patru ani şi care a fost însoţită de o carte de 750 de pagini, scrisă împreună cu Peter Kuznick, bogat ilustrată şi cu un aparat critic imens.

Stone însuşi aprecia proiectul acesta drept „cel mai ambiţios lucru pe care l-am făcut vreodată”. Filmul, ca şi cartea, au stârnit reacţii diverse, mai cu seamă că Stone avea o viziune revizionistă asupra politicii externe americane. În 2013 a fost lansat un format educaţional al cărţii, destinat liceelor şi universităţilor, în 2014 a apărut o versiune prescurtată a cărţii, din care au fost eliminate mai ales notele bogate, în 2015 - o ediţie în două volume destinate tienrilor, retipărită în 2019.

„Cartea poate fi privită ca o dovadă a libertăţii absolute de exprimare – scrie prefaţatorul ediţiei româneşti, pe care o semnalăm astăzi -, o garanţie constituţională pe care Părinţii Fondatori au înscris o în Primul Amendament. Ar fi greu de imaginat ca un volum similar care să conteste decizii majore de politică internă şi relaţii internaţionale să apară într un regim totalitar sau ca diverse teorii conspiraţioniste să fie ţesute pe seama unor dictatori, pentru ca apoi să fie expuse vizual sau prin pagina tipărită publicului de toate vârstele.”

Scriu editorii: „<<Istoria nespusă a Statelor Unite ale Americii>>, de Oliver Stone şi Peter Kuznick, în care veţi descoperi fotografii tulburătoare şi documente aproape necunoscute, prezintă apariţia imperiului american şi preocupările acestuia pentru securitatea naţională începând din secolul al XIX-lea până în timpul administraţiei Obama. Autorii demonstrează, pas cu pas, că politicile aberante ale administraţiei Bush-Cheney îşi au originea în trecutul acestei naţiuni şi explică de ce i-a fost atât de greu preşedintelui Obama să imprime un nou curs ţării sale. În volumul lor, concis, dar indispensabil pentru studierea istoriei americane, autorii contestă teorii considerate indiscutabile pentru a dezvălui adevărul ascuns până acum despre mărirea şi decăderea imperialismului american.”

Citiţi această carte, veţi avea surprize nenumărate, uneori enorme. Istoria Statele Unite ale Americii poate fi cititră şi în altă cheie decât am fost obişnuiţi.

„Niciodată până acum, concepte promovate de americani, precum «altruismul, mărinimia şi sacrificiul de sine», nu au fost puse sub semnul întrebării cu atâta eficienţă.” Jon Wiener, The Nation

Oliver Stone & Peter Kuznick - Istoria nespusă a Statelor Unite ale Americii. Traducere din limba engleză de Mariana Alexandru. Prefaţă de Octavian Roske. Editura Corint Istorie. 379 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici