O carte pe zi: „Istoriile mass-mediei. De la semnalele cu fum la reţelele de socializare”

Cum putem distinge adevărul de neadevăr şi informaţia de divertisment? Mai ales ce reforme trebuie făcute în lumea de azi, în care s-au înmulţit copleşitor ştirile false şi dezinformările?

148 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Istoriile mass-mediei. De la semnalele cu fum la reţelele de socializare”

O carte pe zi: „Istoriile mass-mediei. De la semnalele cu fum la reţelele de socializare”

Jacques Attali, fostul consilier al preşedintelui François Mitterrand, eseist şi doctor în ştiinţe economice, considerat unul dintre primii o sută de intelectuali publici ai lumii, autor a numeroase studii şi cărţi, a publicat anul trecut volumul de faţă, îndată tradus şi la noi, care se ocupă de o problemă de strictă actualitate.

O explică el însuşi: „Dintotdeauna, omul are nevoie să ştie ce îl ameninţă, ce le dăunează celorlalţi sau ce îi ajută. Şi multă vreme doar o mână de oameni cu putere – suverani, clerici, negustori – au deţinut monopolul informaţiei, al fabricării şi circulaţiei sale. Informaţia liberă, difuzată de canale media accesibile tuturor şi elaborată de profesionişti care caută adevărul este rodul unei istorii recente, neaşteptate, fascinante. Şi, în prezent, ea este extrem de ameninţată.

Cum putem distinge adevărul de neadevăr şi informaţia de divertisment? Ce raport există între a informa, a convinge, a educa şi a distra? Cum va rezista democraţia diferitelor forme de cenzură şi de supraveghere? Prin ce anume potopul actual şi viitor de informaţii, adevărate sau false, ne va influenţa modul de a gestiona marile probleme de astăzi şi de mâine? Reţelele de socializare, instrumente de supraveghere generalizată, care îl transformă pe fiecare în jurnalistul propriei persoane, vor fi oare înlăturate de o tehnologie mai puternică? Ziariştii vor fi înlocuiţi de automate sau vor rămâne actori indispensabili ai democraţiei?

Acestea sunt subiectele cărţii de faţă. Şi încă o dată, la fel ca în cazul tuturor celorlalte domenii cărora am încercat până acum să le prevăd devenirea, evoluţia vertiginoasă a mass-mediei nu poate fi imaginată şi controlată decât mergând foarte mult înapoi pe firul istoriei sau, mai degrabă, al istoriilor sale. Al pasionantelor sale istorii.”

Soarta întregii condiţii umane este determinată de istoriile canalelor media. Dar ca să putem distinge adevărul de neadevăr şi infromaţia de divertisment, în lumea de azi, în care s-au înmmulţit copleşitor ştirile false şi dezinformările, e nevoie de o seamă de reforme – a educaţiei, a formării ziariştilor, a instrumentelor tehnice, inclusiv, susţine Jacques Attali, dezmembrarea marilor platform, pentru că reţelele sopciale produc dependenţă. Detaliile fac savoarea acestei cărţi extrem de interesante. Ca să nu sfârşim prin a fi „ victimele supuse ale unui furt generalizat al indentităţilor noastre.”

Jacques Attali - Istoriile mass-mediei. De la semnalele cu fum la reţelele de socializare şi dincolo de ele. Traducere de Magda Jeanrenaud. Editura Polirom. 347 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici