O carte pe zi. ”Îţi voi da toate acestea,” de Dolores Redondo

369 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. ”Îţi voi da toate acestea,” de Dolores Redondo

Un superb roman noir. Se petrece în provincia spaniolă Galicia.

Manuel Ortigosa, romanicier de succes, e anunţat într-o dimineaţă de poliţie de moartea accidentală a soţului său, Álvaro Muniz de Davila, marchiz de Santo Tomé. Merge la înmormântare, în provincia Galicia, unde executorul testamentar îl surprinde anunţându-l că totul îi rămâne moştenire. Domeniile marchizului de Santo Tomé erau imense. Scriitorul nu e interesat de nimic, îi anunţă pe toţi că va pleca înapoi, dar, spre nemulţumirea şi până la urmă oroarea celorlalţi, rămâne să afle ce s-a întâmplat cu iubitul său. E ajutat, într-o lume în care secretele domină şi nimeni nu vorbeşte, de un poliţist hârşi, abia ieşit la pensie, care riscă oprobiul. Manuel Ortigosa descoperă treptat, mai întâi, că soţul său îi ascunsese foarte multe din trecutul său şi că trebuie să facă faţă respingerii din partea familiei; mai descoperă un viespar de minciuni şi, pentru a-şi păstra şi conserva sentimentele pentru cel ucis, se străduieşte să afle adevărul şi, în cele din urmă descoperă că nu fusese vorba de un accident, ci de un asasinat. Roman psihologic şi sentimental la început, cartea se transformă într-un thriller foarte bine condus, excelent scris, excelent tradus, cu suficiente note ale traducătorului pentru a înţelege mai bine locurile acţiunii.

Surprizele se ţin lanţ. Scriitorul descoperă că soţul său era şeful foarte respectat al unei familii nobiliare; că ducea o viaţă dublă – una în care se ocupa impecabil de afacerile familiei nobiliare, alta la fel de respectabilă, alături de „soţia” sa. Descoperă aroganţa familiei nobiliare, care îşi îndepărtase copiii de domeniu, dar şi cupiditatea celor în viaţă care ar fi făcut orice să-şi păstreze privilegiile. Mai descoperă că aproape toţi cei pe care îi întâlneşte ar recurge şi la crime pentru a păstra acoperite de negură istoriile negre ale trecutului.

Răsturnări de situaţie la tot pasul şi o lectură extrem de antrenantă.

Romanul a fost pe merit recompensat cu Premiul Planeta 2016.

Născută în 1969, la San Sabastian, Dolores Redondo Meira a studiat dreptul şi a publicat primul roman în 2009. A urmat o trilogie poliţistă a cărui acţiune se desfăşoară în Valea Baztan (de unde şi numele sub care e cunoscută trilogia). Unul dintre aceste romane a fost transfromat în bandă desenată, iar primul („Gardianul invizibil”) într-un film, în 2017.

„Dolores Redondo îşi deapănă saga de mare întindere într-un ritm egal, cu o bogăţie de detalii. Cititorul răbdător va fi răsplătit cu revelaţii deopotrivă dramatice şi răscolitoare.” (The Wall Street Journal)

Dolores Redondo – Îţi voi da toate acestea. Traducere din limba spaniolă şi note de Marin Mălaicu-Hondrari. Editura Polirom. 544 pag.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici