O carte pe zi: „La taifas” de Cristina Ţurlea şi Stelian Ţurlea

„Cred că ştiu ce ai putea face”.

250 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „La taifas” de Cristina Ţurlea şi Stelian Ţurlea

O carte pe zi: „La taifas” de Cristina Ţurlea şi Stelian Ţurlea

„Nu ştiu care va fi efectul. Dar încearcă. Scrie despre tot. Despre noi. Despre taifasul nostru. Despre boala mea. Despre discuţia din clipa asta, cu bâjbâielile noastre. Despre golul din tine, despre singurătatea mea. Despre Iad şi Rai, dacă există. Despre femei. Prin ele te vei întoarce la mine şi la viaţa noastră împreună. Nimic n-a fost mai frumos în lumea asta. Spune celorlalţi cum a fost, să ştie. N-are importanţă dacă te vor asculta. Dacă te vor crede. Dacă te vor citi până la capăt. Dacă te vor înjura sau se vor declara dezamăgiţi pentru că şi-au imaginat că vor descoperi altceva între coperţile cărţii tale. Măcar unul se va comporta normal şi va înţelege. Scrie pentru el. Va fi suficient.”

Cristina Ţurlea (1966-2021) a fost arhitect şi pictor. Este autoarea volumelor „Arhitectura şi spaţiile publice”, „Cronica restaurării Palatului vechi al B.N.R.”, pentru care a fost premiată în cadrul Bienalei Anuale de Arhitectură, în 2011, „Centrul istoric şi financiar al Bucureştilor” şi al recent apărutei lucrări „Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare. 9 secole de arhitectură în 666 imagini”. Ultimele trei sunt lucrări-album, veritabile documente de referinţă, ce surprind, etapă cu etapă, şi momentele reabilitării unor capodopere ale patrimoniului naţional.

Din 2010 a deschis zece expoziţii personale de pictură (Culori şi culoare; înSEMNE în culoare; Joc de culori; Malta. Muze şi îngeri; înCHIPuiri; ALEGria; EMOgrafii; Priviri; Tălmăciri; Întâlnire cu oraşul), una de fotografie (City-ul bancar) şi a participat la alte nouă expoziţii colective de pictură în ţară şi străinătate (Pisa, Treviso, Dobrich, Lisabona).

În februarie 2012 a suferit o mastectomie. Două luni mai târziu a început să publice blogul HER2 despre experienţa sa în lupta cu cancerul, gânduri destinate femeilor care înfruntă această boală, dar şi bărbaţilor care iubesc o femeie cu cancer la sân şi vor să înţeleagă cât mai bine ce i se întâmplă. Tratatmenele diverse au durat un număr de ani. În 2019, Cristina a încetat să mai posteze. În 2020, boala a recidivat, au apărut metastazele. În februarie 2021, Cristina Ţurlea s-a stins, cu câteva zile înainte să se împlinească nouă ani de la operaţie. Mai avea două luni până la 55 de ani.

„Nu am cunoscut pe nimeni care să se fi luptat atât de mult şi atât de tare, refuzând să se dea bătută, rămânând optimistă până în ultima clipă, cum a fost Cristina Ţurlea...”, scria pe blogul său Tudor Călin Zarojanu.

Prima parte a cărţii cuprinde blogul amintit, augmentat cu un număr de însemnări din mulţimea de caiete în care îşi nota gândurile, în ultimii ani.

Partea a doua a cărţii, intitulată chiar „La taifas”, cuprinde o parte din discuţiile avute de Cristina cu soţul ei, scriitorul Stelian Ţurlea, în nopţile de nesomn, în ultimele două, trei săptămâni, dinaintea stingerii.

Cristina şi Stelian Ţurlea – La taifas. Editura Integral. 149 pag

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici