O carte pe zi: „Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului”, de Robert Macfarlane

„Calea cătrte lumea de sub noi trece prin trunchiul despicat al unui frasin bătrân.” Ce urmează e de-a dreptul fascinant.

156 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului”, de Robert Macfarlane

O carte pe zi: „Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului”, de Robert Macfarlane

De când ne ştim suntem fascinaţi nu doar de cerul înstelat şi de Cosmos, ci şi de adâncul pământului. Probabil sunt foarte puţini cei din generaţia mea, poate şi din cele care au urmat, care să nu fi devorat, în vremurile când erau ahtiaţi de cunoaştere, romanul lui Jules Verne „O clălătorie spre centrul Pământului” apărut acum mai bine de 150 de ani, în 1864, în care, după descoperirea unui manuscris vechi, un savant, nepotul său şi ghidul lor întreprind o călătorie spre centrul Pământului, folosind pentru asta un vulcan islandez.

Rabert Macfarlane propune şi el o călătorie în adâncul pământului, dar de alt gen şi mult mai fascinantă, anume, scriu editorii, „o explorare a relaţiei noastre cu întunericul, cu ceea ce se află în adîncul pămîntului şi al minţii noastre. În această călătorie care începe cu naşterea universului şi ajunge până într-un viitor post-uman, admirăm arta preistorică din peşterile marine norvegiene şi adâncurile albastre ale calotei glaciare din Groenlanda, vizităm tumulii din Epoca Bronzului şi labirintul catacombelor pariziene, examinăm reţelele fungice subterane prin care copacii comunică între ei şi <<ascunzătoarea>> în care vor sta deşeurile nucleare în următorii 100.000 de ani. Păşind pe urmele umbrelor, vom afla poveştile multor exploratori, artişti, speologi, scafandri, visători şi criminali care au coborît în lumea de sub noi în căutarea <<beznei cumplite din adîncul pămîntului>>, cum spunea Cormac McCarthy.

Dintr-un unghi de vedere geologic asupra planetei noastre, Macfarlane pune o întrebare vitală şi tulburătoare: oare suntem nişte buni strămoşi pentru Pământul viitorului? De la primele pagini, remarcabile, pînă la concluzia încărcată de emoţie, Lumea de sub noi este un periplu în care se împletesc miracolele şi pierderea, teama şi speranţa. O carte ce ne va schimba felul în care privim lumea.”

Robert Macfarlane este autorul mai multor cărţi despre natură şi oameni devenite bestseller, între care Mountains of the Mind, The Wild Places, The Old Ways, Landmarks şi The Lost Words (împreună cu Jackie Morris). Cărţile sale, distinse cu premii şi traduse în numeroase limbi, au fost adaptate pentru film, televiziune, radio, teatru şi muzică. În anul 2017, American Academy of Arts and Letters i-a decernat E.M. Forster Award for Literature. Prezentului volum i s-au decernat Wainwright Prize (2019) şi Stanford Dolman Travel Book of the Year Award (2020).

„Lumea de sub noi este un portal de lumină în vremuri întunecate. Aveam nevoie de această carte despre frumuseţea din străfunduri ca să alinăm durerea ai cărei martori suntem pe faţa pământului.” (The New York Times Book Review)

„O carte extraordinară, deopotrivă erudită şi uşor de citit, pasionantă şi minunat scrisă.” (The Guardian)

Robert Macfarlane - Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului. Traducere de Daniela Rogobete. Editura Polirom. 460 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici