O carte pe zi: „Maestrul şi Margarita” de Mihail Bulgakov

O carte pe zi: „Maestrul şi Margarita” de Mihail Bulgakov. Volumul este primul în care eroina nu mai este Margareta, ca la Goethe, ci Margarita.

355 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Maestrul şi Margarita” de Mihail Bulgakov

O carte pe zi: „Maestrul şi Margarita” de Mihail Bulgakov

Au apărut în ultimii zece ani zeci de ediţii ale acestui roman celebru, la fel şi fel de edituri, unele de prestigiu, altele începătoare în ale editatului şi totuşi semnalăm această nouă tipărire nu numai pentru excelenta traducere, ci îndeosebi pentru faptul subliniat de traducătoare într-o notiţă: a procedat la unificarea tuturor formelor numelor ruseşti întâlnite în roman, inclusiv cel al protagonistei, începând cu titlul, conform normelor privind transcrierea alfabetului chirilic. Astfel, volumul este primul în care eroina nu mai este Margareta, ca la Goethe, ci Margarita.

Romanul lui Mihail Bulgakov este unul dintre cele mai apreciate romane ale literaturii universale. Actiunea se petrece la Moscova, ân anii 30, unde Diavolul, sub chipul iluzionistului Woland, se amuză să dea peste cap viaţa oraşului, iar Maestrul şi Margarita înceracă să-şi trăiască iubirea. În alt plan, departe în timp, Pontius Pilat îl judecă pe Isus. Planurile alunecă unul spre altul, întâlnindu-se într-o poveste a suferinţei şi a sacrificiului. Un roman al iubirii şi nevoii de mântuire.

„Un roman despre coborârea şi revărsarea sacrului în lume. Absolut toate personajele, fie cele din istoria profană, fie cele din istoria sacră a cărţii, resimt acut acest impact.” (Ion Vartic)

„În acelaşi timp fabulă, satiră şi roman de dragoste, Maestrul şi Margarita este o parabolă despre putere şi efectele ei distrugătoare, despre bine şi rău şi, mai ales, despre fragilitatea umană si forţa iubirii.” (The New York Times )

„O capodoperă paradoxală, în care strălucirea este obţinută din combinarea umorului negru şi a magiei negre!” (Publishers Weekly)

Mihail Bulgakov – Maestrul şi Margarita. Traducere din limba rusă, note şi comentarii de Antoaneta Olteanu. Editura RAO, colecţia RAO Clasic. 603 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici