O carte pe zi: "Maria. O Regină în război", de Ion Bulei

"Am prezentat nevoile şi aspiraţiile poporului meu. Am pledat, am explicat, am rupt nesfârşite lănci în apărarea lui. Am dat ţării mele o imagine energică, vie şi mulţi au înţeles şi mi-au susţinut eforturile, înţelegând entuziasmul care mi-a dat putere".

374 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Maria. O Regină în război", de Ion Bulei

O carte pe zi: "Maria. O Regină în război", de Ion Bulei

"Ea e Regina. Pentru că e frumoasă, inteligentă, o prezenţă vie şi dinamică, deopotrivă regină şi femeie. Maria e o fascinaţie pentru români. Îi încântă, cu adevărat, metamorfoza unei principese pe jumătate englezoaică, pe jumătate rusoaică într-o regină mai româncă decât românii, iubindu-i şi iubindu-le ţara până la a se confunda cu ei şi cu ea".

E imposibil să nu fi cucerit după un asemnea început de carte şi să citeşte pe nerăsuflate noua apariţie semnată de istoricul Ion Bulei. Un subiect despre care s-a tot scris. Şi cel mai mult a făcut-o regina însăşi. Şi nu e uşor să desprinzi din noianul de cuvinte şi de întâmplări tocmai pe acelea pe care Maria, la o revenire, le-ar fi preluat.

"Dacă noi încercăm s-o facem este pentru pasiunea pe care o stârneşte în noi regina Maria - scria istoricul, cu un alt prilej. Ne-a plăcut Maria. Ea continuă să ne fascineze pe noi românii. Ne-a plăcut, totodată, jocul intelectual pe care Maria ni-l propune: un personaj care, scriindu-şi propria istorie, îşi corijează faptele de viaţă, iar noi, de pe margine, urmărim felul în care se conturează această istorie, istoria unei femei de succes".

După "România în Primul Război Mondial", "Bunul nostru rege - Ferdinand", "O istorie a românilor", "Carol I - Un destin pentru România", "În Vechiul Regat", "Regina Maria. Puterea amintirii", istoricul considerat unul dintre cei mai împătimiţi şi pricepuţi în epoca formării României Mari a revenit asupra subiectului peultimei sale cărţi, scriind despre Regina Maria în vremea războiului. Pe baza documentelor şi trimiţând tot timpul la documente Ion Bulei urmăreşte pas cu pas activitatea Reginei în Primul Război Mondial, implicarea în acţiunile de front, alături de generalii români şi francezi, acţiunile sale diplomatice şi apropierea de popor care făcut-o să constante că "poporul nostru e de o loialitate neclintită faţă de dinastia lui, care a împărtăşit cu el deopotrviă zilele bine şi, de asemenea, pe cele blestemate". De asemenea, rolul ei în tratativele de pace de la Paris este atent subliniat.

O carte încântător scrisă, necesară şi foarte utilă, inclusiv prin cantitatea impresionantă de imagini.

Ion Bulei - "Maria. O Regină în război". Editura Litera. 208 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici