O carte pe zi: „Nostalgia după absolut” de George Steiner

Una dintre cărţile unui intelectual polivalent, cunoscut pentru rigoarea sa, cu o capacitate de polemică incredibilă.

205 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Nostalgia după absolut” de George Steiner

O carte pe zi: „Nostalgia după absolut” de George Steiner

George Steiner (1929 - 2020) a fost un scriitor şi lingvist franco-anglo-american, cunoscut marelui public în special ca eseist, critic literar şi filosof. A primit numeroase premii, printre care Guggenheim Fellowship şi Chevalier de la Légion d’Honneur, a fost distins cu ordinul Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres, a fost membru al Academiei Britanice, iar în 1999 a obţinut Premiul Truman Capote pentru întreaga activitate. În eseuri, a abordat subiecte din domeniile teoriei lingvistice, teoriei traducerii, filozofiei pedagogice, filozofiei politice ş.a.

În cadrul CBC Massey Lectures – precizează editorii -, George Steiner a ţinut o serie de cinci conferinţe reunite sub titlul Nostalgia după absolut, în care a examinat golul moral şi emoţional lăsat de declinul sistemelor religioase consacrate în cultura occidentală, precum şi mitologiile „alternative“ care au umplut acest gol: marxismul, psihologia freudiană, antropologia lui Lévi-Strauss şi diverse mode marcate de iraţionalism (drogurile psihedelice, ocultismul, doctrina zen, ufologia).

„Nu am nici dorinţa, nici competenţa de a oferi observaţii tehnice – afrimă George Steiner -, de exemplu, asupra teoriei marxiste a plusvalorii, asupra modului freudian de a înţelege libidoul sau Se-ul, asupra logisticii complicate a relaţiilor de rudenie şi a structurii lingvistice în antropologia lui Lévi-Strauss. Nu sper decât să vă atrag atenţia asupra anumitor trăsături şi gesturi puternice şi recurente care se regăsesc la toate aceste teorii «ştiinţifice». Vreau să sugerez că aceste trăsături reflectă în mod direct condiţiile lăsate în urmă de declinul religiei şi de o adâncă nostalgie după absolut. Această nostalgie – atât de profundă în majoritatea dintre noi, cred – a fost direct provocată de declinul omului şi al societăţii occidentale, precum şi al străvechii şi grandioasei arhitecturi a certitudinii religioase. Mai mult ca oricând, astăzi... tânjim după mituri, după o explicaţie totală: tânjim după o profeţie garantată.“

George Steiner – Nostalgia după absolut. Traducere şi note de Ciprian Jeler. Editura Humanitas.103 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici