O carte pe zi: „Obscuritas” de David Lagercrantz

“O intrigă ambiţioasă, care-ţi trezeşte curiozitatea: vrea să urmeze tiparul poveştii politiste, dar, în acelaşi timp, şi să spună mai mult (…) Muzica joacă un rol important, iar povestea ei şi a oamenilor din jur adaugă emoţia necesară.” – Götenborgs- Posten

156 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Obscuritas” de David Lagercrantz

O carte pe zi: „Obscuritas” de David Lagercrantz

Sunt convins că cititorii acestei rubrici ştiu cine este David Lagercrantz, dar câteva informaţii se impun, totuşi. Scriitorul suedez, născut în 1962, fratele actriţei Marika Lagercrantz, a fost iniţial jurnalist de investigaţii.

A debutat în 1997 cu o carte despre alpinistul Göran Kropp, urmată de o altă biografie, despre inginerul şi inventatorul suedez Håkan Lans, iar în 2009 o biografie ficţionalizată, „Agonia lui Turing” (tradusă la Editura Pandora M în 2016), care relateaza povestea matematicianului englez Alan Turing. A urmat biografia celebrului jucator de fotbal Zlatan Ibrahimovic, „Eu sunt Zlatan” (Editura Publica, 2015), tradusă in peste 30 de limbi si vanduta in milioane de exemplare. Între timp, în decembrie 2013, editura Norstedts, îi propune să continue trilogia „Millennium” a lui Stieg Larsson. Romanul, apărut în 2015 („Prizonieră în pânza de păianjen”), apărut în 2015 s-a bucurat de un succes enorm şi a fost tradus şi la noi, de aceeaşi Editură Trei. După care, David Lagercrantz a început să-şi scrie propriile romane thriller, acesta este cel mai recent şi deschide o serie, deja aşteptată cu nerăbdare de cititori.

Un thriller captivant, unde nimic nu este ceea ce pare. Scriu editorii: „Un arbitru de fotbal venit din Afganistan este ucis la Stockholm, iar suspectul principal este Giuseppe Costa, tatăl unui fotbalist aflat în ascensiune. Cazul pare ca şi rezolvat, însă Costa refuză să mărturisească şi poliţia apelează la profesorul Hans Rekke, cunoscut expert in tehnici de interogatoriu. Dar toata investigaţia e dată peste cap, pentru că Rekke vede totul într-o altă lumină, iar curând suferă o cădere nervoasă. Suspectul e eliberat şi poliţia rămâne fără nicio pistă. Singura care refuză să renunţe la anchetă e tânăra poliţistă Micaela Vargas, care reuşeşte să-l convingă pe Rekke să reia cazul. Cei doi ajung să aibă de-a face cu teroriştii vânaţi de CIA şi războiul talibanilor împotriva muzicii şi trebuie să afle cine era în realitate arbitrul ucis — victimă sau criminal?”

Aşadar asasinate, crime politice, CIA, războiul din Afganistan. Cu personaje foarte bine conturate – îndeosebi principalele: profesorul Rekke, un fel de Sherlock Holmes de origine germană oarecum depravat, cândva muzician cu mari perspective, cu un fate cu o funcţie importantă în stat (consilierul ministrului de externe); şi o poliţistă de origine chiliană (un fel de Watson, ca să păstrăm analogia), extrem de I teligentă şi răzbătătoare.

„Un thriller foarte antrenant, bine dozat şi fascinant. Obscuritas impresionează!” – Svenska Dagbladet.

David Lagercrantz – Obscuritas. Traducere din suedeză de Carmen Vioreanu. Editura Trei 432 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici