O carte pe zi: „Peste Rock şi după Roll”, de Mimo Obradov

Un volum absolut necesar pentru cei interesaţi de rock, în general, şi de rockul timişorean, în special. De asemenea, o lucrare care îl aşază pe Mimo Obradov în galeria acelor specialişti, puţini la număr, documentaţi în domeniul rockului românesc. (Nelu Stratone)

146 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Peste Rock şi după Roll”, de Mimo Obradov

În 2013 a apărut prima ediţie a cărţii de faţă, dedicată rock-ului timişorean, alcăturiă de Mimo Obradov. Critic muzical şi publicist, realizator de emisiuni radio şi TV şi traducător din mai multe limbi, Mimo Obradov (născut în 1958, la Timişoara) a devenit cunoscut melomanilor din întreaga ţară graţie celor patru volume ale „Istorii şi Story Rock“, apărute la Editura Marineasa între 1995 şi 2000.

Acum a apărut ediţia a doua, revăzută şi adăugită, A doua ediţie a volumului se deschide cu „Premise la a doua ediţie”, continuă cu un text introductiv, semnat Mimo Obradov, „La ce bun?”, după care sunt redate câteva comentarii la prima ediţie a volumului, din partea criticii de specialitate, semnate, Bogdan Liviu Constantinescu, John Stoenescu, Nelu Stratone, Florin Silviu Ursulescu, „Cuvânt înainte la ediţia a doua” purtând semnătura jurnalistului Florin Bălănescu. Noua ediţie conţine, faţă de ediţia din 2013, cinci capitole noi.

Cartea lui Mimo Obradov – scriu editorii - este o culegere de descrieri, comentarii critice, însemnări despre rock’n’roll şi despre acest spaţiu cultural, de la Timişoara, Beograd şi mai departe. Cultura rock nu cunoaşte graniţe. Nici autorul acestei cărţi nu le acceptă. (…) Căci rockul întotdeauna a fost asta: chemarea spre libertate, asumarea marginalizării în contextul politicilor culturale oficiale. Obradov ştie să trezească nostalgia, dar să-i şi controleze efectul, căci nostalgia este o boală dulce care denaturează percepţia realităţii. A ştiut să se oprească la timp şi să articuleze o mărturie relevantă despre anii „mâncaţi de greieri”.

„Apropierea de lumea civilizată a făcut din Timişoara locul din care au izbucnit nume bune, o parte ca urmare a talentului şi influenţelor muzicale nepătate, o parte ca urmare a revoltei împotriva unui sistem muzical precar. Sunt trupe şi istoricu care Mimo Obradov, aşa cum spune chiar el, a crescut.” (Bogdan Liviu Constantinescu).

Mimo Obradov – Peste Rock şi după Roll. Ediţia a doua, revăîzută şi adăugită. Editura Brumar. 264 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
obradov,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici