O carte pe zi: „Secrete îngropate” de Lynda La Plante

„O tramă convingătoarea, inteligentă şi o panoplie excelentă de personaje. Absolut captivantă.” (Rachel Abbott)

151 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Secrete îngropate” de Lynda La Plante

O carte pe zi: „Secrete îngropate” de Lynda La Plante

În mod cert, numele acestei autoare britanice este cunoscut multor cititori români din două motive, fie au citit traducerea unui roman poliţist excelent, în urmă cu câţiva ani, „Văduve”, fie au văzut filmul legat oarecum de acest roman, un film care s-a bazat pe mini-seria de televiziune „Văduve”, produsă în Marea Britanie în 1983, debutul în arte (cinema şi literatură) al Lyndei La Plante.

Lynda la Plante e o veterană, s-a născut în martie 1943, la Liverpool, a ajuns actriţă de televiziune şi scenaristă şi şi-a început activitatea în 1983, când a creat seria de şase episoade ”Văduve” pentru Thames Television. Au urmat romanul de debut „The Legacy”, în 1987, de mare succes, apoi altele care au făcut-o cunoscută pe plan internaţional; şi un mare număr de seriale. A câştigat mai multe premii în Marea Britanie şi Statele Unite, a fost numită Comandor al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse literaturii, iar apoi a fost inclusă în Crime Thriller Awards Hall of Fame. Mai este numită şi ”regina romanului poliţist”.

După acel thriller excepţional al reginei romanului poliţist, apare şi în româneşte un alt thriller, la fel de bun, care deschide o serie.

Scriu editorii: „Jack Warr e un tânăr ofiţer din Poliţia Metropolitană. Fermecător, dar neavând vreo ţintă, Jack nu pare să-şi găsească locul în lume – asta până când e atras într-o anchetă care îi întoarce viaţa cu susul în jos. În rămăşiţele arse ale unei case părăsite e găsit un cadavru carbonizat, alături de resturile pârjolite a milioane de bancnote furate, cărora nu li se poate da de urmă – moştenirea ascunsă a lui Dolly Rowlins şi a bandei ei de Văduve. Misiunea lui Jack în cadrul cazului coincide cu o investigaţie în propriul lui trecut. În căutarea adevărului despre identitatea sa, Jack se pomeneşte atras tot mai mult într-o lume ascunsă şi tulbure a corupţiei şi fărădelegii de orice fel – o lume prin care constată că îi e neaşteptat de uşor să navigheze.

Dar, pe măsură ce limitele legii devin tot mai neclare, până unde e dispus Jack să meargă ca să găsească răspunsurile – şi cât îl va costa această căutare?”

Prin urmare, Lynda La Plante, continuă, într-un fel, cu personajele din „Văduve”. Personajele principale sunt iarăşi un grup de femei, aparent uşor manipulabile, în fapt foarte inteligente, care comit un furt colosal – deturnează un tren postal şi pleacă cu treizeci de milioane de lire sterline, nu sunt prinse niciodată, îşi reiau marfa ascunsă după douăzeci şi cinci de ani şi fug în lume, nedescoperite de vreun trimis al poliţiei. Dolly Rawlins este soţia îndurerată a unui infractor genial, devenită ucigaşă din cauza unei trădări din dragoste. Ester Freeman , o matroană de doi bani care conduce un bordel propriu. Connie Stephens, o prostituată pe care n-o prea ducea capul. Julia Lawson, o fostă doctoriţă dependentă de droguri care, pentru a suporavieţui, s-a apucat de trafic. Gloria Radford, soţia oprimată a unui traficant de arme. Angela Dunn, total nesemnificativă, dar de fapt niciuna dintre femei nefiind nesemntificative. Toate aceste femei pe care poliţia nu le bănuieşte şi nu le anchetează pentru furt nici în trecut, nici după douăzeci şi cinci de ani, sunt, împreună, o forţă. Lor şi se adaugă şi doi bărbaţi, care vor sfârşi prinşi, victime - Mike Witney, un beţivan terminat şi colegul lui de armată cu care a participat la lovitură.

 

Lynda La Plante – Secrete îngropate. Noua serie Jack Warr. Traducere din limba engleză de Oana Duşmănescu. Crime Scene Press. 395 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici