O carte pe zi „Sunt preţul libertăţii voastre” de Mila

„Mă cheamă Mila, am devenit de curând majoră şi sunt ameninţată cu violul şi cu moartea de la 16 ani pentru că, se zice, aş fi insultat public islamul.”

126 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi „Sunt preţul libertăţii voastre” de Mila

O carte pe zi „Sunt preţul libertăţii voastre” de Mila

La jumătatea lunii ianuarie a anului 2020, postarea de pe Instagram a unei adolescente de 16 ani, Mila, a readus în discuţie problema blasfemiei în Franţa. Mila a intrat într-o contradicţie pe reţeaua de socializare cu un utilizator musulman, care i-a transmis comentarii homofobe. A urmat o postare în care ea numeşte Islamul o „religie a urii”. Utilizatorul o numise o „lesbiană nenorocită”. „Urăsc religia. Coranul este o religie a urii”, a comentat ea, explicând că nu e rasistă, pentru nu poţi să fii rasist faţă de o religie. De atunci, a început să primească ameninţări cu moartea şi nu a mai mers la şcoală. Şi-a şters contul de Instagram în urma ameninţărilor. Mila a refuzat să facă vreun pas înapoi şi a spus în primul ei interviu televizat că „a vrut să blasfemieze”. Postarea a lansat o dezbatere uriaşă în Franţa despre libertatea de expresie.

Scriu editorii: „La 16 ani, hărţuită pe reţelele de socializare pentru libertatea de gândire, de a alege, precum şi, în general, pentru felul ei de a fi, o liceană ripostează criticând islamul şi ridiculizându-l pe Profet. Din acea zi din ianuarie 2020, viaţa Milei devine un coşmar: în câteva ore, primeşte mii de ameninţări cu moartea, tortura şi violul din lumea întreagă, dar şi din propria şcoală. Şi astfel, este silită să trăiască ascunsă, sub protecţia poliţiei, prizonieră în propria ţară – un stat care este totuşi secular. Pentru ea, s-a terminat cu şcoala, cu prietenii, cu râsetele şi lipsa de griji. Astăzi, Mila povesteşte prin ce a trecut. Descrie violenţa acestor vremuri intoxicate de reţelele de socializare, îşi denunţă călăii protejaţi de anonimatul oferit de internet şi îşi îndeamnă ţara să aibă tăria şi curajul de a lupta pentru principiile pe care s-a clădit.”

Închisă între patru pereţi, Mila a început să scrie. „ Această carte este singura modalitate de a-mi învinge captivitatea. Fără să vreau, port pe umerii mei lupta pe care ar trebui s-o ducă o ţară întreagă. Lupta pentru libertatea de exprimare. Să trebuiască să suporţi o astfel de povară la vârsta mea e revoltător. Sunt abandonată de o naţiune fragilă şi laşă.”

Mila – Sunt preţul libertăţii voastre. Traducere de Nicolae Cosntantinescu. Editura Polirom.166 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici