O carte pe zi: „Vizita tinerei doamne”, de George Arion

„Nu cred să existe în literatura noastră actuală vreun personaj care să-l întreacă în popularitate pe Andrei Mladin.” - Tudorel Urian. Iată că a apărut al nouălea roman cu Andrei Mladin. Deja există comentarii pe internet că romanul al rivaliza cu cel care a deschis seria, în urmă cu multe decenii.

369 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Vizita tinerei doamne”, de George Arion

O carte pe zi: „Vizita tinerei doamne”, de George Arion

Romanul, lansat la Târgul de Carte Gaudeamus din luna noimebrie, este prefaţat de ciriticul Ion Bogdan Lefter. Ciudat ca un roman poliţist să fie precedat de o prefaţă, probabil că foarte puţini o deschid înainte de a citi cartea. N-aş fi făcut-o dacă n-aş fi fost intrigat, nu să aflu despre ce e vorba în carte, ci de ce a fost nevoie de prefaţă. Am aflat lucruri pe care le ştiam şi lucruri pe care cred că doar le bănuiam, deşi în cunosc pe autor de o jumătate de secol. De pildă că e „un atlet a scrisului” – cred şi eu la fel. Că scrie dintr-o suflare; poate nu o face cu fiecare carte, dar cu multe chiar o face. Că mai tot din ce vede, i se întâmplă, aude, transpune în scrierile sale: firesc, deşi sunt mulţi scriitori care se lasă mai degrabă duşi de valul ficţiunii, mai ales în acest gen. Că personajul, ca în cele mai multe cazuri din scrisul lui George Arion, e şi narator; bănuiam şi nu mă îndoiam. Dar am mai aflat şi noutatea pe care o aduce în aceste roman. În sfârşit criticul spune şi ceva ce justifică prezenţa prefeţei şi, dacă o citeşte, îi stârneşte cititorului pe loc interseul, cum mi l-a stârnit şi mie: „S-a scrs enorm de multă literatură de gen pe toate meridianele. S-au inventat roate situaţiile posibile şi imposibile. S-au completa toate tipologiile de personaje, situaţii şi unelte de omucidere: pistoale şi puşti, grenade şi alte arme şi muniţii, pumnale, stilete, cuţite de toate felurile, harpoane, ortăvuri şi câte şi mai câte. George Arion le-a inventariat şi el într-u serial de articole despre literatura de gen. De data asta, victimele din Vizita tinerei doamne vor fi ucise cu praştia”. Zbang! (lovitură de praştie) i-a să vedem!

Scriu editorii:

„Externat după ce a scăpat de boală ca prin urechile acului, sătul de tot ce i s-a întâmplat de-a lungul timpului, dornic să-şi găsească un refugiu, Andrei Mladin decide să se retragă în oraşul copilăriei. Deghizat şi folosind un nume de împrumut, Mladin ajunge în târguşorul unde constată că nu prea multe s-au schimbat. Mai rău, micul oraş nu e deloc o oază ocrotitoare. Pe lângă amintirea unor întâmplări nefericite din trecut pe care de-abia acum le înţelege cu adevărat, nici prezentul nu-l scuteşte de tracasări. În localitatea care pare amorţită de frig şi ninsori încep să aibă loc crime deosebit de suspecte. Mladin nu poate rămâne indiferent şi se implică în căutarea adevărului. Investigaţiile îl ajută să lămurească şi episoade nefaste din existenţa sa. Iar în Bucureştiul pe care l-a părăsit, o frumoasă şi enigmatică franţuzoaică îl caută cu disperare…”

George Arion – Vizita tinerei doamne. Prefaţă de Ion Bogdan Lefter. Crime Scene Press. 259 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici