O carte pe zi. „X feluri de a muri” de Stefan Ahnhem

339 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „X feluri de a muri” de Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori suedezi de thrillere din noua generaţie (i-am prezentat la această rubrică şi cărţile anterioare traduse în româneşte). S-a născut în Helsingborg, loc de desfăşurare a acţiunii majorităţii romanelor sale, şi în prezent locuieşte în Stockholm. Timp de mulţi ani a fost scenarist şi a lucrat, printre altele, la adaptarea pentru televiziune a seriei „Kurt Wallander“ a lui Henning Mankell. A debutat în 2014 cu romanul Victimă fără chip, care a câştigat Premiul pentru cel mai bun roman poliţist al anului în Suedia şi care face parte dintr-o serie ce îl are ca protagonist pe detectivul inspector Fabian Risk. Următoarele romane ale seriei sunt: Al nouălea mormânt, Minus optsprezece grade, Motiv X şi romanul semnalat astăzi.

Declara într-un interviu: „Când am început să scriu scenarii de film, mai întâi am scris comedii, precum sitcomuri, apoi mi-am dat seama că urmăream o mulţime de thrillere, aşa că le-am spus unor producători din Scandinavia că vreau să scriu un thriller, o poveste de suspans, iar ei mi-au zis: Dar tu eşti scriitor de comedii. Iar eu am răspuns: Da, dar vreau să încerc altceva. Aşa că am fost nevoit să fac rost de un contact, care m-a ajutat să scriu o adaptare a unui roman de Karin Fossum. Acela a fost primul meu scenariu thriller, ca proiect al carierei mele de scenarist de thrillere. Şi imediat m-am simţit ca… acasă. Ştiam ce trebuie să fac ca să fac povestea să funcţioneze. Aşa că atunci când am decis că vreau să scriu romane, m-am gândit că ştiu cum să scriu poveşti poliţiste, aşa că de ce să nu încep de acolo?”

Scriu editorii despre romanul de faţă: „La căderea nopţii, o barcă pneumatică iese din portul Råå. La bord se află un individ care poartă o sabie ascunsă la spate, sub haine. Misiunea lui a fost hotărâtă de zaruri: cineva trebuie să moară. Cine anume, nu ştie încă. Timp de patru săptămâni, poliţia din Helsingborg s-a ocupat de investigarea complexă a unor crime aparent fără legătură, pe care poliţiştii le cred, în sfârşit, rezolvate. Dar când este descoperită o nouă victimă, ei sunt nevoiţi să accepte că tot ceea ce cred că ştiu este greşit.”

X feluri de a muri, cel de-al cincilea roman din seria Fabian Risk, începe din momentul în care acţiunea s-a oprit în „Motivul X”. Romanul a fost apreciat foarte diferit, unii l-au ridicat în slăvi, alţii l-au considerat cel mai slab al seriei. Nu vom dezvălui acţiunea, vom spune însă că veţi întâlni multe crime şi, mai ales, o înfruntare între doi poliţişti, unul dintre ei fiind şi el criminal

X feluri de a muri este romanul poliţist cel mai plin de acţiune pe care l-am citit în ultimii ani – aprecia Litteratursiden din Danemarca. E atât de captivant şi de terifiant, încât uneori a trebuit să mă întrerup din citit… X feluri de a muri este un thriller desăvârşit şi perfect conceput, cu o intrigă impecabilă şi un suspans care se construieşte treptat… Intensitatea creşte de la început până la sfârşit, şi eşti atât de absorbit de acţiune încât ajungi să te uiţi constant peste umăr, încercând să te ascunzi de omul cu zarurile.“

Stefan Ahnhem – X feluri de a muri. Traducere din limba engleză şi note de Dana-Ligia Ilin. Editura Litera. Colecţia Buzz books. 543 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,
autor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici