O expoziţie de artă din Pittsburgh, închisă după ce trei vizitatori au suferit convulsii cerebrale

O expoziţie de artă din Pittsburgh, care include şi o instalaţie stroboscopică, a fost închisă temporar de autorităţile americane, după ce trei vizitatori au suferit o serie de simptome asemănătoare convulsiilor cerebrale.

433 afișări
Imaginea articolului O expoziţie de artă din Pittsburgh, închisă după ce trei vizitatori au suferit convulsii cerebrale

O expoziţie de artă din Pittsburgh, închisă după ce trei vizitatori au suferit convulsii cerebrale (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Instalaţia stroboscopică, intitulată "Zee", realizată de artistul austriac Kurt Hentschlager, a avut vernisajul vineri seară, la 943 Gallery din Pittsburgh, informează bbc.co.uk.

Potrivit publicaţiei Pittsburgh Tribune-Review, duminică, o tânără în vârstă de 18 ani a leşinat şi a avut nevoie de tratament medical la faţa locului.

Paul Sabol, şeful serviciului de urgenţe medicale din localitate, a precizat că tânăra respectivă este cea de-a treia persoană care s-a simţit rău după ce a vizitat acea expoziţie de artă.

Accesul la expoziţie este interzis vizitatorilor sub 18 ani "din cauza efectelor stroboscopice intense", potrivit site-ului asociaţiei Pittsburgh Cultural Trust.

Documentul pe care vizitatorii trebuie să îl semneze înainte de a intra în sală descrie instalaţia realizată de Kurt Hentschlager drept o operă "cu o lumină stroboscopiă intensă, în combinaţie cu ceaţă artificială, care au ca rezultat pierderea orientării spaţiale".

Vizitatorii sunt avertizaţi la intrare şi li se recomandă să nu intre în sală dacă suferă de epilepsie fotosenzitivă, probleme respiratorii şi cardiace, dar şi alte afecţiuni, precum claustrofobie.

Paul Sabol spune că organizatorii ar putea opera anumite modificări înainte de a redeschide expoziţia.

Potrivit Pittsburgh Tribune-Review, expoziţia "Zee" a fost vernisată anterior şi în alte galerii de artă din Pittsburgh. Shaunda Miles, purtătoarea de cuvânt a asociaţiei Pittsburgh Cultural Trust, a dezvăluit pentru aceeaşi publicaţie că şi alte persoane au suferit acelaşi tip de convulsii cerebrale în timp ce vizitau expoziţia.

"Zee" va rămâne la Pittsburgh până pe 27 octombrie, dar nu se ştie deocamdată când şi dacă va fi redeschisă.

Artistul austriac Kurt Hentschlager locuieşte la Chicago şi a început să expună în 1983. În operele sale predomină elemente media, lumini şi sunet.

În 2012, el a creat, în cadrul festivalului cultural care a însoţit Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, opera de artă CORE, o instalaţie simfonică, prezentată la Ironbridge Gorge Enginuity Museum din Shropshire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici