O româncă va ilustra coperta hărţii metroului din Londra

O lucrare a Getei Brătescu realizată la comanda platformei Art on the Underground din Londra este, din această săptămână, pe coperta hărţii metroului londonez, informează art.tfl.gov.uk.

750 afișări
Imaginea articolului O româncă va ilustra coperta hărţii metroului din Londra

O româncă va ilustra coperta hărţii metroului din Londra

Geta Brătescu şi tânăra artistă franceză Marie Jacotey sunt invitatele celei de-a 28-a ediţii a hărţii metroului din Londra. În cadrul programului Art on the Underground, britanicii i-au cerut artistei nonagenare din România să realizeze o lucrare pentru a fi prezentată pe coperta hărţii şi pe afişe expuse în staţiile londoneze.

Artista "a realizat un colaj care face parte din ciclul Jocul formelor (2009-prezent). Lucrarea include bucăţi roz intens decupate şi linii negre desenate. Brătescu descrie această tehnică de colaj ca desene cu foarfece. Folosirea foarfecelui oferă triunghiurilor roz strălucitor margini bine definite, în timp ce imperfecţiunea liniilor negre, parcă rămase din caligrafia japoneză, ancorează lucrarea în dimensiunea sa materială", notează iniţiatorii proiectului.

Născută în 1929, Geta Brătescu foloseşte în lucrările sale desenul, colajul, fotografia, ilustraţia, filmul şi performance. Anul trecut, o retrospectivă a artei sale a reprezentat România la Bienala de la Veneţia, succesul demersului fiind însoţit de expoziţia "The Studio: A Tireless, Ongoing Space" de la Camden Arts Centre din Londra.

"În spaţiul mic pe care îl oferă harta de buzunar a metroului, artista a creat o senzaţie puternică de dinamism şi mişcare. Ea spune că există un dans între desen şi colaj. A fost inspirată de mulţimile de oameni care se deplasează prin Londra. Pentru ea, mişcarea lor este ca un desen în spaţiu fizic. Formele ei geometrice sunt, în acelaşi timp, jucăuşe şi ordonate", se arată pe site-ul Art on the Underground.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici