OTV, amendat de CNA cu 50.000 de lei pentru publicitate politică la partidul lui Dan Diaconescu

CNA a decis, marţi, să amendeze OTV cu 50.000 de lei, din cauză că televiziunea a difuzat publicitate politică pentru Partidul Poporului, înfiinţat de Dan Diaconescu, în afara campaniei electorale.

90 afișări
Imaginea articolului OTV, amendat de CNA cu 50.000 de lei pentru publicitate politică la partidul lui Dan Diaconescu

OTV, amendat de CNA cu 50.000 de lei pentru publicitate politică la partidul lui Dan Diaconescu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a constatat că, în perioada 18 - 23 ianuarie, în cadrul emisiunilor "Reporterul trăznit", "Zori de zi", "Adevărata Credinţă", "Hery şi Ioana Show", "Păstorul cel bun", "Ştiinţă şi conştiinţă pentru sănătate", "Preţuieşte viaţa", "În atenţia DNA", "Dan Diaconescu Direct", pe banda News Alert au fost difuzate mesaje în care a fost promovat Partidul Poporului, înfiinţat de Dan Diaconescu.

Astfel, în data de 19 ianuarie, pe banda News Alert de la OTV a fost postat textul: "Îngroziţi de faptul că Dan Diaconescu va fi, conform sondajelor de opinie, noul preşedinte al României, actualii lideri ai ţării au ordonat azi anchetatorilor să-l cheme pe jurnalist iarăşi la poliţie, mâine dimineaţă, la ora 8.00, pentru a noua oară consecutiv în ultimele săptămâni". La acest mesaj s-a adăugat: "Este ştiut faptul că, odată venit la putere, Dan Diaconescu şi Partidul Poporului vor trece la arestarea lor şi la confiscarea averilor". Ulterior, mesajul s-a modificat: "Este de ştiut faptul că, odată veniţi la putere, Dan Diaconescu şi Partidul Poporului vor trece la arestarea lor şi la confiscarea averilor dobândite ilegal de toţi pedeliştii".

Mesaje similare au fost difuzate la OTV şi în 20 ianuarie.

Pe 21 ianuarie, la OTV au apărut şi mesaje precum: "După ce, în ultimele săptămâni, a inaugurat sediile Partidului Poporului din judeţele Bacău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Prahova, Teleorman, Vaslui şi Vrancea, mâine, la ora 13.00, Dan Diaconescu va inaugura sediul Partidului Poporului, Filiala Judeţeană Argeş (...)".

Mesajele au continuat în 22 ianuarie şi 23 ianuarie.

În şedinţa de marţi a CNA, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a propus întreruperea emisiei OTV cu 10 minute, pentru că, în ciuda sancţiunilor aplicate postului tot pentru publicitate politică în afara campaniei, televiziunea continuă să încalce legislaţia audiovizualului.

"Consider că este o încălcare flagrantă a legii, în mod repetat, vreme de şapte luni, perioadă în care noi am avertizat, am dat două sancţiuni şi postul continuă să-şi facă promovare pentru că e politica de promovare a patronului postului. Nu cred că este în regulă faţă de alte posturi", a spus Narcisa Iorga, precizând că OTV face "promovare deşănţată". "Este un precedent periculos pentru spaţiul audiovizual", a mai spus Narcisa Iorga.

În schimb, Mihai Mălaimare, membru al CNA, a propus amendarea OTV cu 50.000 de lei. "Cred că saltul este prea mare (până la sancţiunea de întrerupere a emisiei OTV cu 10 minute, n.r.). Nu putem sări direct la întreruperea emisiei", a spus Mihai Mălaimare.

Reprezentantul OTV, Doru Iuga, a spus că aceste mesaje sunt difuzate în urma deciziei lui Dan Diaconescu. "Dar nu facem spoturi, nu arătăm cum dăm cadouri la oameni cu autocarul. Nu strică apele politice nimănui", a spus Doru Iuga.

Aceste afirmaţii l-au nemulţumit pe Mihai Mălaimare, care şi-a retras propunerea făcută, de amendare a postului OTV cu 50.000 de lei.

În acelaşi timp, Narcisa Iorga i-a spus lui Doru Iuga: "Resping total această atitudine a dumneavoastră". Ea i-a spus lui Doru Iuga să nu facă politică şi să explice de ce, de şapte luni, OTV încalcă articolul 155 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care interzice publicitatea politică, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

După ce Mihai Mălaimare şi-a retras propunerea, Cristina Trepcea a propus la rândul său amendarea OTV cu 50.000 de lei.

Propunerea Narcisei Iorga - de întrerupere a emisiei OTV cu 10 minute - nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a putea fi aplicată. În schimb, propunerea Cristinei Trepcea - de amendare a OTV cu 50.000 de lei - a primit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici