Parlamentul votează săptămâna viitoare Consiliul de Administraţie al SRR şi preşedintele SRTv

Plenul Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului se vor reuni, marţea viitoare, de la ora 16.00, pentru a numi preşedintele SRTv şi un nou Consiliu de Administraţie al SRR, a precizat, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului.

632 afișări
Imaginea articolului Parlamentul votează săptămâna viitoare Consiliul de Administraţie al SRR şi preşedintele SRTv

Parlamentul votează săptămâna viitoare Consiliul de Administraţie al SRR şi preşedintele SRTv (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

Comisiile de specialitate se vor reuni în aceeaşi zi, la ora 10.00, pentru a analiza propunerile făcute de grupurile parlamentare, a spus, marţi, Dumitrescu.

"Birourile Permanente au luat în discuţie situaţia de la SRR, unde trebuie să înlocuim Consiliul de Administraţie fiindcă a ajuns la sfârşit de mandat, numirea preşedintelui SRTv pentru că domnia-sa nu a putut să treacă prin plen, după ce a fost aprobat Consiliul de Administraţie. La Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, de asemenea, numirea Consiliului de administraţie al BNR, precum şi numirea a şase consilieri ai Curţii de Conturi, care prin rotaţie trebuie să fie schimbaţi. S-a luat decizia ca grupurile parlamentare să facă propuneri, marţi la ora 10.00 să se reunească Comisiilor şi marţi, de la 16.00, să fie şedinţa comună pentru aceste numiri", a spus Dumitrescu.

Pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului de săptămâna viitoare figurează şi numirea unui nou membru al Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, numirea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, precum şi a şase consilieri de conturi ai Curţii de Conturi.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că în luna iunie Parlamentul va vota noul Consiliu de Administraţie al Radioului public, preşedintele - director general al TVR şi o treime din membrii conducerii Curţii de Conturi.

Contactat, săptămâna trecută, de agenţia MEDIAFAX, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, a declarat că a înaintat deja o scrisoare către Biroul Permanent prin care a solicitat declanşarea procedurilor pentru numirea unei noi conduceri a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

Potrivit Legii 41, privind organizarea şi funcţionarea SRR, Consiliul de Administraţie al Radioului Public este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie este şi directorul general al instituţiei. Membrii CA sunt numiţi de Parlament, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere, pentru un mandat de 4 ani.

Pentru numirea în CA se înaintează propuneri Birourilor Permanente ale celor două Camere, după cum urmează: grupurile parlamentare reunite din cele două Camere ale Parlamentului înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; Preşedintele României, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul SRR desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat la nivelul instituţiei; grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

În ceea ce priveşte SRTV, Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, la 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici