Peste 1.300 de piese din aur nativ, expuse la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după cinci ani

Peste 1.300 de piese din aur nativ sunt expuse, începând de marţi, la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după ce a fost renovat, alături de alte peste o mie de eşantioane minerale, cele mai valoroase fiind două şopârle din aur, evaluate la peste trei milioane de dolari fiecare.

716 afișări
Imaginea articolului Peste 1.300 de piese din aur nativ, expuse la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după cinci ani

Peste 1.300 de piese din aur nativ, expuse la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după cinci ani (Imagine: Mihai Marginean/Mediafax Foto)

Muzeul Aurului din municipiul Brad, judeţul Hunedoara, şi-a redeschis porţile, marţi după-amiază, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, după cinci ani în care a fost renovat.

Peste 1.300 de exponate din aur nativ din Munţii Metaliferi şi mai mult de 1.000 de eşantioane de minerale pot fi văzute la Muzeul Aurului din Brad, colecţia fiind supusă unui atent proces de expertiză şi evaluare, unele dintre piese fiind cotate la cel puţin 500.000 de euro, ca valoare de asigurare.

"În acest muzeu se află cele mai valoroase 4,5 kilograme de aur din lume. Unele exponate din acest muzeu au o valoare de asigurare de 500.000 de euro. Cunoaştem aurul mai mult în lingou, bijuterii, dar mai puţini cunosc aurul aşa cum l-a făurit Bunul Dumnezeu. Bijuteriile din adâncuri au fost scoase cu osteneala a peste 40.000 de mineri care au lucrat în zăcământul de la Barza, vreme de ani şi ani", a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, la inaugurarea muzeului.

Potrivit custodelui Muzeului Aurului din Brad, Ana Ursoi, exponatele din aur nativ prezentate sunt valoroase prin forma în care au fost descoperite, unele putând fi asemănate cu o şopârlă, o pană sau cu un cristal. Cele mai valoroase exponate sunt două şopârle din aur, evaluate la peste trei milioane de dolari fiecare.

"Este cea mai valoroasă colecţie de eşantioane din aur din lume. Şopârla din aur este evaluată la trei milioane de dolari. Aurul are doar câteva zeci de grame, dar să găseşti aşa ceva, nativ, este extraordinar", a declarat geologul Alexandru Nicolici.

Muzeul Aurului din Brad a intrat într-un program de reabilitare în urmă cu cinci ani, fondurile de investiţii fiind asigurate de Ministerul Economiei în cadrul programului de închidere şi ecologizare a minelor. Valoarea investiţiei efectuate în clădirea muzeului se ridică la circa trei milioane de lei, iar spaţiul va rămâne în proprietatea Companiei Minvest Deva, de care a aparţinut şi fosta Mină Barza, de exploatare a minereului aurifer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici