Ponta: Am încredere în profesionalismul TVR de a informa corect despre realitatea de la Chişinău. Aveţi tot sprjinul Guvernului

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că are încredere în profesionalismul TVR de a informa corect şi util cetăţenii români şi moldoveni despre realitatea de la Chişinău şi a promis ca Guvernul va sprijini financiar şi legislativ această instituţie.

532 afișări
Imaginea articolului Ponta: Am încredere în profesionalismul TVR de a informa corect despre realitatea de la Chişinău. Aveţi tot sprjinul Guvernului

Ponta: Am încredere în profesionalismul TVR de a informa corect despre realitatea de la Chişinău (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Declaraţia primului-ministru a fost făcută după ce a asistat la semnarea Acordului de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de către Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, şi Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova.

"Am încredere în profesionalismul Televiziunii Române de a informa corect, de a informa într-un mod util pentru cetăţenii din Moldova şi pentru noi, cei de aici, despre realitatea de la Chişinău. Spun: «felicitări, TVR», aveţi tot sprjinul Guvernului, ştiu că va fi nevoie de sprijin ca întotdeauna şi pe partea financiară şi pe cea legislativă", a spus Ponta.

În acest context, premierul a subliniat faptul că între cele două ţări, deşi sunt relaţii foarte apropiate, exista un litigiu nesoluţionat.

"De 6, 7 ani vorbeam de relaţii frăţeşti şi prieteneşti şi aveam un litigiu între noi, un proces la CEDO, ceea ce era absolut anormal. Cred că e un semn foarte bun de normalitate, e un semn foarte bun de prietenie, cred că este dreptul cetăţenilor din Moldova, dreptul fundamental de a avea acces la informaţii din toate sursele posibile", a spus Ponta.

Programele Televiziunii Române vor putea fi urmărite din nou în Republica Moldova. Joi, la sediul TVR, Claudiu Săftoiu şi Lilian Apostol au semnat Acordul de soluţionare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

După o perioadă îndelungată, marcată de numeroase demersuri, autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici. Astfel, televiziunea publică împreună cu Guvernul României şi reprezentanţii Republicii Moldova au găsit o soluţie ca producţiile Televiziunii Române să poată fi vizionate iar de telespectatorii din ţara vecină.

"Prin semnarea acestui acord, se va realiza înlăturarea celui mai dificil obstacol în calea prezenţei programelor TVR în Republica Moldova", a declarat Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR. "Telespectatorii moldoveni vor fi mai aproape de realităţile din România, prin informaţii prompte şi corecte, emisiuni culturale şi de divertisment de calitate, realizate de profesioniştii Televiziunii Române", a adăugat Claudiu Săftoiu.

După parcugerea tuturor paşilor necesari, printre care informarea Curţii Europene despre înţelegerea amiabilă, conform acordului, Guvernul şi autorităţile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire naţională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere. Totodată, până la implementarea integrală a sistemului digital, autorităţile moldovene se obligă să adope o serie de măsuri pentru asigurarea revenirii TVR în spaţiul media din Moldova, prin introducerea programelor SRTv dedicate retransmiterii pentru preluarea de operatorii de cablu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici