Ponta: Nu ştiu dacă judecătorii care au retrocedat operele lui Brâncuşi s-au gândit cât rău fac României

Toate operele lui Constantin Brâncuşi, cu excepţia celor care compun ansamblul sculptural, au fost retrocedate şi transportate în străinătate, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că nu ştie dacă judecătorii care au decis retrocedarea acestor opere "s-au gândit cât de mult rău fac României".

1184 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu ştiu dacă judecătorii care au retrocedat operele lui Brâncuşi s-au gândit cât rău fac României

Ponta: Nu ştiu dacă judecătorii care au retrocedat operele Brâncuşi s-au gândit cât rău fac României (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Din păcate, alte opere ale lui Brâncuşi nu prea mai sunt prin ţară. Am încercat să fac o situaţie a operelor care mai sunt în ţară, eventual pentru a face o expoziţie specială: din păcate, cam tot ceea ce nu a fost pe pământ, cum e Coloana, Poarta sau Masa, s-a retrocedat şi a plecat din ţară şi nu ştiu dacă judecătorii care au retrocedat aceste opere s-au gândit cât de mult rău fac României. Un rău ireparabil, pentru că acum să alergăm noi la diverse licitaţii în lume, să recuperăm opera lui Brâncuşi, este destul de dificil, dacă nu cumva imposibil", a spus Ponta, aflat la Târgu-Jiu.

El a adăugat că municipalitatea din Târgu-Jiu are noroc că operele din ansamblul Brâncuşi nu au putut fi retrocedate, deoarece, probabil, ar fi fost şi acestea retrocedate şi transportate în străinătate.

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu include trei componente, respectiv Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici